BUSINESS CLUB. Bani risipiți în cosmos

Data publicării:
turn

Într-un turn din Mississippi, NASA urma să testeze motoarele rachetelor care ar fi trebuit să trimită astronauţii americani înapoi pe Lună. Sau cel puţin asta spera fostul preşedinte american George W. Bush atunci când a demarat programul spaţial Constellation.

Însă, în 2010, noul preşedinte Barack Obama şi-a dat seama că, deocamdată, America nu are bani să trimită oameni pe Lună. Aşa că programul Constellation a fost suspendat, iar Turnul din Mississippi a rămas construit doar pe jumătate.

Totuşi, de curând, Congresul Statelor Unite le-a ordonat celor de la NASA să termine construirea turnului, în ciuda facturii uriaşe, de 350 de milioane de dolari. NASA nu a protestat, mai ales că nu dă bani din propriul buzunar pentru acest proiect, ci îi primeşte din bugetul naţional.

Însă, după ce va construi turnul, nu îl va folosi la nimic. Pentru că proiectul rachetelor care ar fi trebuit să fie testate acolo, a fost îngropat odată cu programul spaţial Constellation.

Baza spaţială din Mississippi în care este construit turnul are 5.000 de angajaţi ale căror locuri de muncă a fost într-un constant pericol în momentul în care măsurile de austeritate au redus din ce în ce mai mult bugetul NASA.

Construirea turnului de teste inutil pentru NASA îi va ajuta pe angajaţii din Mississippi ai agenţiei să mai rămână în funcţii măcar câţiva ani de acum încolo. Tocmai de aceea insistă Congresul ca lucrările să continue.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri