BUSINESS CLUB. Cerealele, mai ieftine iarna

Data publicării:
agricultura - 5345942-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

Cel mai mare declin a fost în luna decembrie, când preţurile au atins cel mai scăzut nivel din august 2010 încoace, arată statisticile Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Europa, Statele Unite, China şi India au înregistrat producţii mai mari. Nu şi alţi doi mari producători: Rusia şi Ucraina. În total, producţia mondială s-a ridicat la 2,5 miliarde de tone.

În cazul grâului, declinul s-a accentuat foarte mult din noiembrie 2012, când cotaţiile pe bursa de la Londra se aflau la 270 de euro pe tonă. De atunci şi până acum, cotaţiile au ajuns la 170 de euro pe tonă, deci o pierdere de 100 de euro într-un singur an.

Pentru că sunt consumate în cantităţi uriaşe, cerealele au avut cel mai mare impact în ieftinirea alimentelor. La nivel mondial, media produselor alimentare a scăzut cu 1,6 la sută în comparaţie cu 2012. Preţurile cărnii au rămas aceleaşi.

Laptele s-a scumpit pe tot parcursul anului, pe fondul unei cereri mai mari din China.

Preţurile la zahăr s-au redus cel mai mult anul trecut, cu aproape 18 la sută, marcând cel mai mare declin dintre toate categoriile de alimente analizate.

Dar cum zahărul nu este consumat în cantităţile în care sunt consumate cereale, impactul său în preţul mediu al alimentelor a fost mai redus.

Pentru 2014, Organizaţia Naţiunilor Unite estimează o recoltă comparabilă, dacă Rusia şi anumite regiuni din America îşi vor reveni după seceta de anul trecut.

La fel ca în România, agricultura din Rusia este dependentă de ploaie. După seceta din 2012, Rusia a pierdut un sfert din recoltă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri