BUSINESS CLUB. Cum au reușit chinezii să fure schițele avionului american F-35

Data publicării:
J31-f35-compare

Chinezii au profitat de breşe identificate în sistemul de securitate al QinetiQ North America pentru a fura informaţii secrete. În numai doi ani şi jumătate, au reuşit să sustragă milioane de pagini cu informaţii despre drone, sateliţi-spion, elicoptere de luptă, roboţi militari şi alte sisteme de apărare dezvoltate de QinetiQ sau la care companai era parte.

Volumul furtului e de ordinul a sute de milioane de pagini, scrie Bloomberg. Primele atacuri au fost descoperite din întâmplare, la finele lui 2007. Veneau din China şi erau coordonate de un grup al forţei armate a Partidului Popular Comunist.

Hackerilor nu le era deloc greu să pătrundă în calculatoarele americanilor. Se puteau conecta la sistemul QinetiQ chiar şi dintr-o parcare, printr-o reţea wifi.

De altfel, QinetiQ ştia că sistemul său de securitate avea nevoie de reparaţii, dar nu a luat măsuri. Și atacurile au continuat la fel de serios. Deşi se confruntau cu scurgeri masive de informaţii, conducerea QinetiQ a preferat să trateze atacurile drept incidente izolate. A angajat firme specializate pentru întărirea securităţii serverelor, dar nu a colaborat prea bine cu acestea. Le-a limitat mişcările şi mai apoi le-a acuzat că ar fi fost mână în mână cu spionii chinezi. Aşa că hackerii au putut să continue nestingheriţi raidurile prin calculatoarele QinetiQ.

Problema a ajuns atât de gravă, încât situaţia ar fi putut pune în pericol siguranţa Statelor Unite ale Americii. Unele atacuri au vizat informaţii despre cel mai avansat avion de vânătoare, F-35. Așa se poate explica apariția surprinzătoare a unei copii chinești a F35.

Oficialii de la Pentagon îşi pun serios problema dacă alte avioane de vânătoare, precum F-22, ar mai putea fi folosite în luptă pentru că subcontractorii au fost ţinte ale atacturilor informatice și deja le sunt cunoscute punctele vulnerabile.

Reprezentanţii guvernului au fost la curent cu atacturile asupra QinetiQ. Dar compania de sisteme de apărare a continuat să câştige contracte cu statul american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri