BUSINESS CLUB. Mark Zuckerberg de Rusia a dispărut

Data publicării:
durov

Afacerea valorează miliarde de dolari dar, şi mai important, este un puternic instrument de comunicare care nu era sub controlul Kremlinului.

Pavel Durov, fondatorul Vkontakte, a dispărut de aproape o lună, de când este acuzat că ar fi lovit cu maşina un poliţist. Durov nu a ajuns să dea declaraţii la poliţie şi nici nu a mai putut fi găsit de atunci. Se presupune că milionarul s-ar afla în străinătate. Investigaţia în acest caz este condusă de Serviciul de Securitate Federală, succesorul KGB. În mod normal, incidentele în trafic nu ajung să fie investigate de acest serviciu de securitate.

Misterioasa dispariţie a lui Durov a atras atenţia presei internaţionale, care se întreabă dacă nu cumva tânărul milionar este o victimă a Kremlinului. Fricţiunile dintre Pavel Durov şi Kremlin datează de mai multă vreme. Reţeaua de socializare Vkontakte a jucat un rol major în organizarea protestatarilor care în 2011 au ieşit pe străzile Moscovei pentru a-l contesta pe actualul preşedinte Vladimir Putin. De atunci, Serviciul de Securitate i-a cerut în repetare rânduri lui Pavel Durov să închidă mai multe grupuri anti-Putin de pe site-ul Vkontakte. Durov nu ar fi cedat presiunilor Kremlinului.

Coincidenţă sau nu, imediat după dispariţia lui Pavel Durov, acţionariatul Vkontakte a suferit schimbări majore. Doi acţionari ai Vkontakte au vândut un pachet de 48 % către omul de afaceri Ilia Șerbovici, om din conducerea companiei petroliere de stat Rosneft și un apropiat al preşedintelui Putin. Preluarea acţiunilor a fost una ostilă, iar în urma ei poziţia lui Durov în companie a devenit mai fragilă. El mai are doar 12 % din acţiunile Vkontakte, companie evaluată la o valoare de 2,2 miliarde de dolari.

Noul acţionar de la Vkontakte neagă legătura cu Vladimir Putin şi spune că, dimpotrivă, Pavel Durov nu ar avea relaţii tensionate cu Kremlinul. Presa opoziţiei din Rusia l-a acuzat pe tânărul milionar că ar fi colaborat cu Serviciul Federal de Securitate pentru a strangula activităţile anti-Putin de pe site-ul de socializare.

Pavel Durov, 28 de ani, este un personaj aparte printre întreprinzătorii din mediul online. A creat Vkontakte în urmă cu şase ani, împreună cu fratele său, programatorul Nikolai Durov. În prezent, Vkontakte are peste 200 de milioane de utilizatori şi este reţeaua de socializare cu cea mai rapidă creştere. Pavel Durov are o avere estimată la 260 de milioane de dolari. Anul trecut, a ţinut prima pagină a ziarelor după ce a aruncat bancnote de 5.000 de ruble de la geamul biroului său din Sankt Petersburg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri