BUSINESS CLUB. Rusia se înarmează la foc automat

Data publicării:
armament rusia 21 12 2015

Companiile din Europa și Statele Unite domină în clasamentul mondial al celor mai mari 100 de producători de arme din lume. Au o cotă de piață de 80%, dar reușesc încet-încet să o piardă. Vânzarile lor au scăzut cu 3,2% între 2013 și 2014, arată un studiu al institutului internațional de pace de la Stockholm. În același timp, marile companii din restul lumii și-au crescut vânzările cu 25%. Cel mai spectaculos au avansat livrările de arme ale companiilor importante din Rusia - acestea au vândut cu aproape 50% mai multă tehnică militară comparativ cu anul precedent. Nu fiindcă ar fi furat clienții companiilor americane, ci fiindcă Rusia și-a crescut bugetul de apărare și cumpără arme de la propriile companii.

Cel mai mare colos de acolo e Almaz-Antey, cel care produce rachetele BUK, despre care se crede că au fost folosite la doborârea avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei anul trecut. Cea mai mare parte a armelor fabricate de companiile rusești merg să echipeze armata țării, însă mult armament rusesc ajunge în China și în India. În mod tradițional, Moscova a fost cea care a înarmat Siria. Și încă o face, doar că după cinci ani de război, Siria a cam rămas fără resurse financiare. Pe lângă puținul primit de la ruși, mai cumpără arme din China și din Iran.

Simon Wezeman, analist al industriei de armament: Aceștia sunt furnizorii de arme ai Siriei dar grosul vine din Rusia. E însă și o notă de subsol - Siria nu cumpără acum prea multe arme. Nu prea mai are bani, așa că nu poate să cumpere arme rusești. Iar rușii le spun: „Ne dai banii, îți dam armele. Altfel nu se poate.

Industria de armament a Rusiei pare neatinsă de sancțiunile internaționale primite după anexarea Crimeei. Ba mai mult, companiile spun că sancțiunile le-au determinat să caute noi piețe de desfacere și să dezvolte noi tehnologii. Anexarea Crimeei însă a lovit puternic industria de armament a Ucrainei. Companiile de acolo au pierdut aproape 40% din vânzări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri