Sari la conținut

BUSINESS CLUB. Rusia se înarmează la foc automat

Companiile din Europa și Statele Unite domină în clasamentul mondial al celor mai mari 100 de producători de arme din lume. Au o cotă de piață de 80%, dar reușesc încet-încet să o piardă. Vânzarile lor au scăzut cu 3,2% între 2013 și 2014, arată un studiu al institutului internațional de pace de la Stockholm. În același timp, marile companii din restul lumii și-au crescut vânzările cu 25%. Cel mai spectaculos au avansat livrările de arme ale companiilor importante din Rusia - acestea au vândut cu aproape 50% mai multă tehnică militară comparativ cu anul precedent. Nu fiindcă ar fi furat clienții companiilor americane, ci fiindcă Rusia și-a crescut bugetul de apărare și cumpără arme de la propriile companii.

Cel mai mare colos de acolo e Almaz-Antey, cel care produce rachetele BUK, despre care se crede că au fost folosite la doborârea avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei anul trecut. Cea mai mare parte a armelor fabricate de companiile rusești merg să echipeze armata țării, însă mult armament rusesc ajunge în China și în India. În mod tradițional, Moscova a fost cea care a înarmat Siria. Și încă o face, doar că după cinci ani de război, Siria a cam rămas fără resurse financiare. Pe lângă puținul primit de la ruși, mai cumpără arme din China și din Iran.

Simon Wezeman, analist al industriei de armament: Aceștia sunt furnizorii de arme ai Siriei dar grosul vine din Rusia. E însă și o notă de subsol - Siria nu cumpără acum prea multe arme. Nu prea mai are bani, așa că nu poate să cumpere arme rusești. Iar rușii le spun: „Ne dai banii, îți dam armele. Altfel nu se poate.

Industria de armament a Rusiei pare neatinsă de sancțiunile internaționale primite după anexarea Crimeei. Ba mai mult, companiile spun că sancțiunile le-au determinat să caute noi piețe de desfacere și să dezvolte noi tehnologii. Anexarea Crimeei însă a lovit puternic industria de armament a Ucrainei. Companiile de acolo au pierdut aproape 40% din vânzări.