BUSINESS CLUB Se schimbă puterea în Formula 1

Data publicării:
formula 1 wikipedia

Prin oferta de opt miliarde de dolari, fondul de investiţii sportive din Qatar şi omul de afaceri american Stephen Ross ar urma să devină cei mai mari acţionari ai Formulei 1. Ar cumpăra integral participaţia de 35,5% deţinută de actualul acţionar principal al competiţiei, fondul de investiţii CVC, spun surse citate de Reuters şi Financial Times.

Este un pachet suficient de mare cât să le ofere noilor investitori controlul asupra Formulei 1. Aceştia au deja legături strânse cu lumea sportului. Stephen Ross este patronul echipei de fotbal american Miami Dolphins. Iar fondul de investiţii sportive al Qatar-ului deţine clubul francez de fotbal Paris Saint Germain.

Dacă vor reuşi să preia controlul Formulei 1, cei doi acţionari noi vor trebui să decidă soarta lui Bernie Ecclestone, omul care conduce această competiţie încă din anii 70. Timp de un deceniu, Ecclestone a fost acţionarul principal al Formulei 1. Acum mai controlează doar 5% dintre acţiuni prin intermediul fondului CVC. Dacă fondul va accepta oferta de opt miliarde de dolari, atunci şi Bernie Ecclestone va ieşi din acţionariatul Formulei 1.

Bernie Ecclestone va ramane şeful competiţiei

Va fi însă menţinut în funcţia de şef al competiţiei, spun surse apropiate negocierilor. Bernie Ecclestone este un personaj controversat. Anul trecut a acceptat să plătească o amendă de 100 de milioane de dolari pentru a închide o anchetă de corupţie desfăşurată în Germania. Tot 100 de milioane de dolari sunt şi despăgubirile pe care trustul Constantin Medien i le cere lui Bernie Ecclestone pentru modul în care i-a ajutat pe cei de la CVC să preia controlul Formulei 1.

Pe de altă parte, Ecclestone este cel care a transformat competiţia în ultimele patru decenii într-o maşină de făcut bani. Însă investiţiile mari din Formula 1 s-au transformat în cheltuieli greu de acoperit în momentul în care interesul publicului pentru competiţie s-a plafonat.

Stephen Ross şi fondul de investiţii din Qatar vor să schimbe această situaţie. Omul de afaceri american ar putea ajuta competiţia să folosească potenţialul neexploatat pe care Formula 1 îl are în Statele Unite. De cealaltă parte, Qatar-ul încearcă să îşi facă loc în calendarul competiţional.

În acest moment, în Orientul Mijlociu se desfăşoară o singură cursă de Formula 1. Cea din Bahrain, stat care l-a convins pe Bernie Ecclestone să refuze cererea celorlalte ţări din regiune de a organiza curse. Însă, dacă acţionariatul Formulei 1 se va schimba, Ecclestone va fi nevoit să asculte de oficialii din Qatar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri