BUSINESS CLUB. Spionii din industria energiei

Data publicării:
Platforma petroliera 2036818-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes 1

John Sawers a fost preşedinte al Serviciului Britanic de Informaţii Externe timp de cinci ani. Numirea lui în consiliul de conducere al BP e un mod foarte amuzant de a arăta întregii lumi apropierea dintre politică şi industria energetică, scriu cei de la Financial Times.

Într-un comunicat de presă, BP spune că l-a ales pe fostul şef de la MI6 în baza îndelungatei sale experienţe în instituţiile guvernamentale, dar că numirea s-a făcut cu două condiţii: John Sawers să nu folosească informaţiile privilegiate dobândite în perioada de activitate la MI6 şi să nu se implice personal în lobby-ul guvernamental.

John Sawers însă nu e singurul care a aterizat de la serviciile de informaţii la BP. Acolo a ajuns şi Mark Allen, fostul director al serviciului de contraterorism al MI6, în vreme ce un alt preşedinte al agenţiei a ajuns la Statoil.

Astfel de strategii obscure se poartă şi prin alte părţi ale lumii. La mai multe companii de servicii petroliere americane au fost angajaţi foşti şefi din CIA, în vreme ce grupul rus Rosneft e condus de fostul spion Igor Sechin, bun prieten al fostului spion Vladimir Putin. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri