Business Club. SUA ar ierta Rusal, nu și pe oligarhul Deripaska

Data publicării:
Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit
BEIJING, CHINA - NOVEMBER 10: Russia's President Vladimir Putin and Oleg Deripaska (R), CEO of UC Rusal, attend the APEC CEO Summit, as part of the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit at the China National Convention Centre (CNCC) on November 10, 2014 in Beijing, China. APEC economic leaders' meetings and APEC summit is being held at Beijing's outskirt Yanqi Lake. (Photo by Wang Zhao-Pool/Getty Imgaes)

Statele Unite se declară gata să ridice sancţiunile impuse companiei Rusal dacă actionarul principal al acesteia, Oleg Deripaska, renunţă la companie.

Dacă oligarhul îşi vinde participaţia, atunci americanii se declară deschişi la concesii, anunţă că fac un pas înapoi. În plus, companiile care colaborează cu gigantul din domeniul alumiunului au la dispoziţie încă 5 luni pentru a renunța la aceste parteneriate.

Au fost analişti care au intuit o astfel de mişcare. Este încă o dovadă că, de fapt, americanii nu ţintesc anumite companii, ci pe cei care le conduc - apropiaţi ai regimului Putin.

Noul val de sancţiuni a creat haos pe pieţele metalelor. S-a vorbit inclusiv despre închiderea unor fabrici de pe teritoriul Europei ceea ce ar pune în dificultate mai mulţi producători auto.

Dacă Rusal - cea mai mare companie din domeniu - se prăbuşeşte, atunci au de suferit şi alţii. Unii analişti au vorbit despre o posibilă naţionalizare a companiei, dar Kremlinul nu dă semne că ar intenţiona aşa ceva.

Sancţiunile americane la adresa Rusiei au provocat revoltă într-un oraş siberian ai cărui locuitori depind de fabrica gigantului Rusal din domeniul aluminiului. Muncitorii din localitatea siberiană îi cer Moscovei să intervină direct să salveze compania. Dacă fabrica din localitate se va închide, atunci nu vor avea din ce să supravieţuiască. Încă de când au fost anunţate măsurile dure la adresa Rusiei, s-a spus că 10.000 de locuri de muncă din cadrul Rusal sunt puse în pericol.

Odată cu sancţiunile americane, e posibil ca gigantul Rusal - condus de Oleg Deripaska - să fi pierdut accesul la o piaţă în care vindea în jur de 2 milioane de tone de aluminiu anual - mai mult de jumătate din producţia sa anuală. O sursă din Ministerul rus de Finanţe e sceptică, însă, în legătură cu o posibilă salvare a companiei de către stat.

Valoarea totală a averilor celor mai bogaţi oameni din Rusia a scăzut cu 16 miliarde de dolari după noile sancţiuni americane. Numai în cazul Rusal, titlurile s-au prăbuşit cu 50%, iar compania vorbea chiar despre o posibilă intrare în incapacitate de plată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri