Ca să nu piardă enoriași, Papa Francisc simplifică procedura de divorț

Data publicării:
papa francisc - GettyImages - 8 septembrie 15

Decizia simplificării procesului de anulare a căsătoriei a fost expusă în două scrisori pontificale pe care oficialii de la Vatican le-au prezentat în faţa presei. Practic, anularea căsătoriei poate fi obţinută dacă se constată că în momentul jurământului conjugal nu erau întrunite condiţiile care să-l facă valid.

Phil Pullella, corespondentul Reuters la Vatican spune că „semnificaţia acestei hotărâri este aceea că arată mai multă milă faţă de oamenii care se află în situaţii dificile. Recunoaşte că există oameni care s-au căsătorit şi care nu îndeplineau încă de la început condiţiile pentru a se căsători, adică maturitatea psihologică, o consimţire care nu a fost totală, mariaje forţate, lipsa de conştientizare a actului".

Pe lângă aceste condiţii, anularea căsătoriei mai poate fi obţinută şi în cazul în care unul dintre parteneri este incapabil să-şi asume obligaţiile conjugale din cauze de natură psihică sau dacă refuză să aibă copii.

Decizia Papei Francisc a fost salutată de credincioşi.

Pentru a nu stârni controverse, Vaticanul a precizat că nu este vorba o încălcare a învăţăturii catolice care nu acceptă divorţul. Cu toate acestea, unii comentatori spun că Sfântul Scaun introduce divorţul pe uşa din dos, mai ales că pentru cei lipsiţi de resurse financiare, anularea căsătoriei va fi gratuită.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri