Sari la conținut
News Alert

Cadavrele a sute de oameni executați de jihadiști din Statul Islamic, descoperite lângă Mosul

Forțe paramilitare irakiene au anunțat sâmbătă că au fost descoperite cadavrele a sute de persoane executate de jihadiști din Statul Islamic (SI), într-o închisoare din apropiere de Mosul, informează AFP și DPA.

Joint Forces Battle To Retake Iraqi City Of Mosul From ISIS

Foto: Gulliver/Getty Images

Membri ai grupării Hashd al-Shaabi, dominată de miliții șiite, au găsit în închisoarea din satul Badoush "o vastă groapă comună cu rămășițele pământești a circa 500 de prizonieri civili care au fost executați de bandele" SI, a precizat gruparea într-un comunicat citat de Agerpres.

Forțele militare irakiene au preluat zilele trecute controlul asupra închisorii din Badoush, după ce militanții SI s-au instalat în sat în iunie 2014.

Într-un raport din 2015, ONU a evocat executarea a 600 de bărbați de către SI la Badoush. Statul islamic a închis însă în complexul penitenciar și sute de femei din minoritatea kurdofonă yezidită.

Gruparea radicală sunnită este în prezent ținta unei ofensive a forțelor irakiene la Mosul, al doilea oraș din țară pe care l-a cucerit în iunie 2014. Statul Islamic a profitat de asemenea de această ocazie pentru a prelua controlul asupra unor zone vaste situate la nord de Bagdad, cum este Tikrit, precum și la vest de capitală.

Forțele irakiene, susținute de coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA, au preluat din nou controlul în numeroase orașe, în special Tikrit. Însă chiar dacă SI a pierdut teren, gruparea nu rămâne mai puțin amenințătoare, lansând în mod constant atacuri.