Calculele politice de la Atena şi noua provocare a partidului Syriza

Data publicării:
GRECIA ALEGERI GETTY IMAGES

Preşedintele francez Francois Hollande l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru victoria partidului radical de stânga Syriza la alegerile legislative din Grecia, în timp ce premierul britanic David Cameron a apreciat că incertitudinea economică va creşte în Europa, relatează AFP.

Preşedintele francez a amintit "prietenia care uneşte Franţa şi Grecia şi i-a transmis lui Tsipras dorinţa sa de a continua cooperarea strânsă între cele două ţări, în beneficiul creşterii şi stabilităţii zonei euro, în spiritul progresului, solidarităţii şi responsabilităţii care se află în centrul valorilor europene", potrivit unui comunicat difuzat de preşedinţia franceză în noaptea de duminică spre luni.

"Alegerile din Grecia vor creşte incertitudinea economică în Europa", a scris la rândul său premierul britanic, David Cameron, pe contul său de Twitter.

Grecii au oferit duminică o victorie clară partidului Syriza, pentru a "scrie istorie", "lăsând austeritatea în urmă", a afirmat Alexis Tsipras, primul lider european ales pentru respingerea explicită a politicilor dificile impuse de UE membrilor săi.

Formaţiunea de extremă-stânga Syriza se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor de 35,73%, fiind urmată de partidul conservator Noua Democraţie, potrivit rezultatelor oficiale anunţate după numărarea a 40% din buletinele de vot.

Partidul antiausteritate rămâne însă la limita majorităţii absolute, o situaţie care ar trebui să îl oblige să găsească susţinere pe viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri