Calvarul trăit de tânărul arestat în Dubai, 7 luni într-o închisoare arabă. Ce pact i-au propus autoritățile

Data publicării:
matthew hedges

Studentul britanic Matthew Hedges a povestit într-un interviu acordat The Times despre tortura la care a fost supus în timp ce a fost reţinut pentru aproape şapte luni în Emiratele Arabe Unite după ce a fost acuzat de spionaj, scrie The Guardian. 

Bărbatul în vârstă de 31 de ani, care s-a întors în Marea Britanie de o săptămână, a declarat că suferit de crize convulsive şi alte probleme de sănătate în lunile petrecute în captivitate.

Totul a început când se pregătea să părăsească Dubaiul. După ce şi-a luat la revedere de la mama sa în aeroport, el a fost abordat de oficiali de securitate ai statului, care l-au legat la ochi şi l-au încătuşat. „Ce este înspăimântător este că dacă nu mergeam cu mama sau dacă nu m-ar fi luat imediat după ce treceam de poartă, nimeni nu ar fi ştiut unde sunt”, a declarat Hedges.

Hedges a declarat că oficialii din EAU s-au oferit să fie indulgenţi dacă ar fi fost de acord să spioneze pentru ei în Marea Britanie, dar l-au şi ameninţat că îl vor trimite la o bază militară pentru a fi torturat. Într-un final, Hedges a căzut de acord să recunoască că este un spion britanic, deşi nu aceasta era realitatea.

Atunci când autorităţile i-au cerut să fure documente ale Ministerului de Externe britanic, el a afirmat că a avut un atac de panică: „Mă gândeam, cum aş putea obţine asemenea informaţii?”.

El a fost interogat de numeroase ori, în sesiuni care au durat până la 15 ore pe zi. Hedges şi-a adus aminte de ameninţările venite din partea ofiţerilor, care i-ar fi spus: „Te vom duce la o bază militară unde vei fi ţinut într-o închisoare şi vei fi bătut şi torturat şi nu vei mai vedea lumina zilei niciodată”.

Hedges a fost condamnat la închisoare pe viaţă în Emiratele Arabe Unite pe 21 noiembrie de un tribunal din Abu Dhabi după un proces scurt, fără niciun avocat prezent. El a fost graţiat şi eliberat o săptămână mai târziu după presiuni din partea comunităţii internaţionale.

Emiratele Arabe Unite susţin că acest caz ar fi putut fi rezolvat în vară, dar Ministerul de Externe din Marea Britanie nu a oferit destule garanţii că Hedges nu este un spion.

El a declarat pentru Times că ia în considerare acţiuni în instanţă, atât în tribunalele naţionale cât şi la ONU. El şi soţia sa, Daniela Tejada, au cheltuit 15.000 de lire pentru eliberarea sa şi încearcă acum să strângă fonduri prin site-ul CrowdJustice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri