Canada nu va mai bombarda Statul Islamic

Data publicării:
avion militar canada GettyImages-21 oct 15

Justin Trudeau a anunţat că va încheia misiunea de luptă a avioanelor canadiene care bombardează în Irak şi Siria. Noul şef al executivului canadian a spus că îşi va respecta promisiunile electorale în acest sens, dar nu a spus când aeronavele se vor întoarce acasă. Liderul de la Ottawa a dat de înţeles că ţara sa se va concentra mai mult pe acordarea de ajutoare umanitare şi pe antrenarea trupelor locale.

Am promis că vom continua să participăm într-un mod responsabil, care să ţină cont de rolul important pe care Canada îl joacă în lupta împotriva Statului Islamic”, a declarat Justin Trudeau, premierul desemnat al Canadei.

În paralel, Statele Unite au semnat cu Rusia un memorandum pentru a evita eventuale incidente între avioanele de luptă ale celor două ţări deasupra Siriei. Documentul include reguli ce trebuie urmate de echipajele de zbor şi impune noi protocoale de comunicare. Cu toate acestea, Washingtonul a spus foarte clar că acordul nu înseamnă cooperare cu Rusia sau aprobarea intervenţiei ruseşti în Siria.

Credem în continuare că strategia Rusiei în Siria este contraproductivă şi că susţinerea lor pentru regimul Assad nu va face decât să înrăutăţească războiul civil din Siria”, spune Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Rusia a salutat memorandumul cu Statele Unite, dar a spus că Moscova şi-a dorit o cooperare mai strânsă cu Washington.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri