Canada trece la bancnote din polimer. Cea de 20 de dolari a stârnit cele mai mari controverse

Data publicării:
bancnota 20

De la bordul platformei orbitale, astronautul canadian Chris Hadley a prezentat noua bancnotă de 5 dolari, pe care apar Canadarm şi Dextre. Acestea sunt dispozitive robotice sofisticate, iar Canada se mândreşte cu ele. În lipsa lor, construirea Staţiei Spaţiale ar fi fost imposibilă.

„Aceste noi bancnote le arată canadienilor, ori de câte ori cumpără o cafea, un sandviş sau o gogoaşă, ce sunt în stare să realizeze”, a spus astronautul Chris Hadley.

Până acum, banca a pus deja în circulaţie bancnotele de 100, 50 şi 20 de dolari. Pe Terra, oficialii canadieni au lăudat noii bani.

„Mai sigure, mai ieftine, mai ecologice - aceste bancnote şi-au dovedit deja utilitatea”, a declarat Mark Carney, guvernatorul Băncii Centrale a Canadei.

Noile bancnote din polimer conţin numeroase elemente care le fac foarte greu de falsificat. Sunt de 2,5 ori mai rezistente decât biletele clasice de bancă, din hârtie. Părerile canadienilor sunt împărţite.

„Copiii spun că e distractiv, pentru că, dacă încearcă să le rupă, în două, nu pot”, consideră un canadian.

„Se lipesc între ele, asta e sigur”, consideră un altul.

Controversele nu au lipsit. Bancnota de 100 de dolari a fost redesenată, pentru că chipul femeii savant avea trăsături mult prea asiatice. Iar bancnota de 20 de dolari i-a scandalizat pe unii canadieni, care au catalogat drept pornografică imaginea statuilor unor femei cu bustul gol. În plus, mulţi au confundat monumentul soldatului necunoscut cu turnurile gemene.

Noile bancnotele de 5 şi 10 dolari vor intra în circulaţie în luna noiembrie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri