Capitala SUA, blocată de doi centimetri de zăpadă

Data publicării:
464496188

S-au produs peste o mie de accidente rutiere, iar presa critică autorităţile pentru lipsa de reacţie. Preşedintele Barack Obama a simţit pe propria piele consecinţele - coloana sa a făcut în două ore o distanţă parcursă de obicei în 30 de minute.

Capitala Statelor Unite a fost îngenuncheată de furtuna de zăpadă, înainte ca aceasta să lovească efectiv estul ţării. În ciuda avertismentelor meteorologilor, autorităţile au fost luate pe nepregătite. Un strat de zăpadă de doar doi centimetri a provocat blocaje în trafic, peste o mie de accidente şi cozi kilometrice.

Am crezut că voi putea urca dealul, dar mi-am dat seama că şi alţi oameni s-au gândit la acelaşi lucru şi am ajuns în situaţia asta.

Stau în trafic de aproape trei ore, încerc să ajung acasă. E ridicol!”, au spus oamenii.

Alţii au stat chiar şi opt ore în maşină, blocaţi în cozile kilometrice. Preşedintele Barack Obama a simţit şi el pe propria piele consecinţele - coloana sa a

parcurs în două ore distanţa dintre baza aeriană Andrews şi Casa Albă, drum care se parcurge de obicei în 30 de minute.

Întreaga coastă de est a Statelor Unite va fi afectată de furtuna din acest weekend. În calea furtunii sunt 50 de milioane de oameni, iar peste 4000 de zboruri au fost deja anulate.

Bill de Blasio, primarul oraşului New York: Am toată încrederea că serviciul de salubritate şi celelalte servicii vor face faţă. Dar ţineţi minte că şi fiecare cetăţean din New York poate da o mână de ajutor.

Locuitorii din zonele ameninţate de furtună au început să golească rafturile magazinelor, pentru a-şi face provizii. În unele zone, Garda Naţională este gata să intervină. Avertizarea meteorologilor este valabilă până duminică dimineaţă.

MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în SUA

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau călătoresc pe teritoriul Statelor Unite ale Americii asupra faptului că Serviciul Național de Meteorologie (National Weather Service) a emis o serie de alerte privind condiții meteorologice severe pentru nord-estul şi estul Statelor Unite, în intervalul 22 - 24 ianuarie 2016.

Pentru statele New Jersey, New York, Pennsylvania, Maryland, Virginia şi Delaware sunt anunţate căderi semnificative de zăpadă, viscol, inundații în zonele de coastă, vânt puternic și furtuni, începând cu ziua de vineri, 22 ianuarie 2016, până în partea a doua a zilei de duminică, 24 ianuarie 2016. Autoritățile recomandă evitarea călătoriilor care nu sunt absolut necesare și avertizează asupra închiderii sau restricționării accesului pe unele drumuri.

Autorităţile locale au anunţat că este posibil un volum foarte mare de precipitaţii, iar căderile de zăpadă pot atinge un nivel record în zona Washington DC şi în împrejurimi.

Pentru metropola New York,  autoritățile locale au emis, de asemenea, o alertă  de condiții nefavorabile de călătorie, având în vedere prognozele de furtună de zăpadă și viscol, recomandând evitarea deplasărilor începând de sâmbătă, 23 ianuarie 2016, până în după-amiaza zilei de duminică, 24 ianuarie 2016.

Pentru persoanele care se află în zonele afectate și care nu pot evita călătoriile în această perioadă, autoritățile recomandă configurarea autovehiculelor pentru călătoria în condiții de viscol, menținerea în acestea a unor rezerve de hrană și apă, precum și urmărirea, în plan local, a sistemelor de avertizare meteorologică.

Având în vedere posibilitatea ca traficul aerian în zonele afectate să fie perturbat, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, recomandăm cetățenilor români care au planificate călătorii către aceste zone să mențină legătura cu companiile aeriene, pentru zborile către/din aeroporturile aflate pe raza statelor afectate (inclusiv New York - JFK, New York -  La Guardia, New Jersey - Newark)”, se arată în atenționarea postată pe site-ul ministerului Afacerilor Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri