Sari la conținut

Carburanții s-au scumpit cu 50% în Coreea de Nord

China dă încă un semnal că nu vrea să alimenteze ambiţiile lui Kim Jong-un.

După ce o companie petrolieră controlată de Beijing a suspendat exporturile de benzină şi motorină către Coreea de Nord, carburanţii s-au scumpit cu 50% în numai două săptămâni, potrivit Reuters.

Potrivit sursei citate, un litru de carburant s-a scumpit la început lunii iulie până la aproape 3 dolari, de la 1,46 de dolari la jumătatea lunii iunie. Sunt preţurile practicate de vânzătorii privaţi din Phenian, preţurile libere care arată relația reală dintre cerere și ofertă.

Anul trecut, chinezii au trimis în Coreea de Nord carburanţi în valoare de 64 de milioane de dolari, iar în cazul în care China îşi menţine poziţia, Phenianul ar putea avea mari probleme în a-şi asigura necesarul.

Coreea de Nord îşi acoperea până acum cea mai mare parte din cerere cu importuri din China, pe care le suplimenta cu volume mai mici venite din Rusia. Cel mai mare consumator de carburanţi din ţară este statul, în mod special Armata.

 

Pe aceeași temă

Povara datoriilor revine

MUNCHEN - Creșterea economică globală accelerează. Dar, înainte să deschidem șampania, trebuie să admitem că sporirea...