Sari la conținut

Care este diferența dintre refugiat și imigrant


Există un profil al solicitanţilor de azi care ajung în România?

Nu există un profil în afară de acela al dorinţei de a-şi salva viaţa. Solicitanţii de azil care ajung în România sunt de toate vârstele, pot fi femei, bărbaţi, copii, tineri sau vârstnici. Profilul pe care îl putem vedea de-a lungul timpului depinde de ţara de origine. Dacă multă vreme, la nivel global, Afganistan a fost ţara cu cei mai mulţi refugiaţi, acum Siria este pe primul loc. Majoritatea refugiaţilor care ajung în România sunt din Siria. Iar în această clasificare intră şi Irak şi Afganistan. Nu se poate face un profil. Sunt oameni de toate meseriile, unii cu educaţie aleasă, sunt oameni bogaţi, oameni de la oraş, oameni de la sat, nu putem spune că un anumit tip de persoane preferă să vină în România. Cei care ajung aici sunt oameni care îşi doresc un loc în care să trăiască în pace şi să-şi continue viaţa.

Există vreun motiv pentru care această rută a migraţiei a ocolit România? De ce credeţi că s-a evitat trecerea prin ţara noastră? Există perspectiva ca în viitorul apropiat să se schimbe această tendinţă?

România nu a fost evitată. Au ajuns în România solicitanţi de azil. Decizia de a urma o anumită rută este luată în totalitate de refugiaţi şi migranţi sau de circumstanţele care îi împing să călătorească. Una dintre explicaţii ar fi că după un drum epuizant şi extrem de periculos pe care îl parcurg până în Europa, vor să ajungă pe calea cea mai scurtă cel mai probabil unde există deja persoane care să-i poată ajuta. Susţinerea aceasta a comunităţii din anumite ţări joacă un rol extrem de important. În momentul în care fugi de pericol, e uman să-ţi doreşti să trăieşti undeva unde ai membri de familie, oameni care să te poată sprijini în perioada de început. Ruta prin România nu este, geografic vorbind, cea mai scurtă către ţările din vestul Europei. În orice caz, creşterea aceasta recentă nu este un fenomen nou, a existat un flux continuu din Siria spre Turcia-Grecia-Italia către centrul şi vestul Europei. Fluxul acesta va continua.

Cum vă explicaţi acest număr foarte mare din ultima perioadă?

Siria intră în cel de-al cincilea an de conflict, mai multe persoane pleacă în fiecare zi. În principiu, refugiaţii se opresc în ţările vecine pentru că îşi doresc să ajungă acasă. Aşa s-a întâmplat la toate conflictele. În acest caz, au trecut deja 4, aproape 5 ani în care refugiaţii s-au oprit în ţările vecine. Ţările vecine se confruntă cu greutăţi foarte mari în a acorda asistenţă. Toată această capacitate a ţărilor din jurul Siriei a ajuns la limită, iar oamenii trebuie să plece mai departe.

Care este diferenţa dintre un refugiat şi un imigrant?

Orice refugiat este un imigrant, dar nu orice imigrant este refugiat. Numim migrant o categorie mai largă de persoane care din motive diverse se mută dintr-o ţară în alta. Migranţii în general au diferite motive pentru a pleca din ţara lor şi pentru a merge în altă ţară. În cazul refugiaţilor, motivele sunt legate de persecuţie şi de conflict. Migranţii aleg să plece de acasă, pentru o viaţă mai bună, migranţii economic doresc un serviciu mai bun, o viaţă mai bună, în timp ce refugiaţii pleacă de acasă pentru a-şi salva viaţa. Această disctincţie este esenţială, un refugiat nu are de ales. Dacă ar putea, ar rămâne acasă. Dar nu rămâne pentru că viaţa îi este pusă în pericol.