Care sunt costurile intervenției militare a Rusiei în Siria

Data publicării:
bombardament siriaGettyImages-457549064-3

Numai menţinerea elicopterelor şi avioanelor militare în aer costă mai mult de 700.000 de dolari. Bombele aruncate în susţinerea armatei lui Bashar al-Assad costă alte 750.000 de euro. La care se adaugă cheltuieli cu personalul, cu staţionarea navelor în Mediterană şi cu logistica. Iar realizatorii acestor calcule spun că unele cheltuieli ar putea fi peste estimări, aşa că preţul unei singure zile de luptă s-ar putea ridica la 4 milioane de dolari.

Aşadar, Rusia ar fi cheltuit între 80 şi 115 milioane de dolari de la începutul intervenţiei sale siriene. Iar unele cheltuieli sunt variabile. Fiecare rachetă lansată de ruşi de pe Marea Caspică, pe 7 octombrie, a costat 1,2 milioane de dolari, mai mult decât toate bombele aruncate de avioane într-o zi.

Prezent la Moscova pentru prima oară în ultimii patru ani, preşedintele sirian Bashar al-Assad i-a mulţumit lui Vladimir Putin pentru intervenţia militară. Cei doi lideri au discutat despre continuarea operaţiunilor împotriva teroriştilor, termenul generic pe care al-Assad îl foloseşte atât pentru militanţii Statului Islamic, cât şi pentru grupările rebele moderate.

Kremlinul nu spune dacă au fost abordate şi teme economice în timpul întâlnirii de la Moscova. Dar Uniunea Eurasiatică înfiinţată în jurul Rusiei ca o alternativă la Uniunea Eurpoeană deja a anunţat că vrea să ajute econonic Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri