Care sunt ţările care au raportat cazuri de COVID-19 la nurci. Mutația virusului a ajuns și la oameni

Data publicării:
nurci la crescatorie in olanda
Irlanda plănuiește uciderea nurcilor de pe teritoriul său, din cauza unei posibile mutații a coronavirusului. Foto: Profimedia Images

Şase ţări, printre care Danemarca şi Statele Unite, au raportat până în prezent cazuri de COVID-19 în fermele de nurci, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Danemarca a anunțat deja că va eutanasia întreaga populație de nurci de la fermele din țară, după ce o mutaţie a coronavirusului, identificată la aceste animale, s-a răspândit la oameni.

"Până în prezent, şase ţări, şi anume Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia şi Statele Unite, au raportat Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor cazuri de SARS-CoV-2 în fermele de nurci", a precizat OMS într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Anunţul vine după ce premierul danez, Mette Frederiksen, a anunţat miercuri eutanasierea tuturor celor peste 15 milioane de nurci din ţară, susţinând că o mutaţie a virusului SARS-CoV-2, care ar putea ameninţa eficacitatea un viitor vaccin, a fost transmisă de aceste animale la 12 oameni.

Mutația virusului s-a transmis la oameni

Mutaţia unui virus este comună şi adesea inofensivă, potrivit comunităţii ştiinţifice. Însă în cazul acesteia din urmă, denumită "Cluster 5", s-a constatat, potrivit primelor studii, o mai scăzută eficienţă a anticorpilor umani, ceea ce ameninţă dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.

"Observaţiile iniţiale sugerează că prezentarea clinică, gravitatea şi transmiterea între persoanele infectate sunt similare cu cele ale altor virusuri SARS-CoV-2 aflate în circulaţie", notează OMS.

"Cu toate acestea, această variantă, numită 'Cluster 5', prezintă o combinaţie de mutaţii, sau modificări, care nu fuseseră observate până acum", a adăugat agenţia ONU, subliniind că "implicaţiile modificărilor identificate în această variantă nu sunt încă pe deplin înţelese".

Rezultatele preliminare, notează OMS, indică faptul că această mutaţie particulară asociată cu nurcile şi identificată atât la aceste animale, cât şi la cele 12 cazuri umane, prezintă o "sensibilitate moderat redusă la anticorpi neutralizanţi".

Prin urmare, OMS solicită realizarea de noi studii ştiinţifice şi de laborator pentru a verifica aceste rezultate şi a înţelege care ar putea fi consecinţele asupra dezvoltării tratamentelor şi vaccinurilor.

"Deşi se crede că virusul este ancestral legat de lilieci, originea virusului şi gazda intermediară a SARS-CoV-2 nu au fost încă identificate", a precizat OMS.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...