Carlos Ghosn, cel mai faimos fugar din lume, povestește tot ce s-a întâmplat în Japonia înainte să evadeze

Data actualizării: Data publicării:
Nissan CEO Carlos Ghosn Addresses Automotive News World Congress
Foto: Guliver/GettyImages

Carlos Ghosn, fostul şef al Alianţei Renault–Nissan–Mitsubishi, a criticat dur justiţia din Japonia la prima apariţie publică după fuga din statul asiatic, transmit publicaţiile CNN şi Reuters, citate de Mediafax.

Ghosn a denunţat arestul şi a spus că tot ce i s-a întâmplat a fost un complot pentru a-l înlătura de la conducerea cele mai puternice alianţe auto din lume, între Nissan, Renault şi Mitsubishi. „Pentru prima dată de când acest coşmar a început, mă pot apăra şi vorbi liber”, a declarat Ghosn, care acum se află în Liban.

Fostul director general al alianţei auto a fost arestat în Japonia în urmă cu un an, fiind acuzat de fraudă, inclusiv de deturnarea unor fonduri ale companiei către un dealer auto pe care îl controla. Carlos Ghosn a negat acuzaţiile. El a adăugat că sistemul de justiţie din Japonia „încalcă chiar şi cele mai de bază principii ale umanităţii”. „Este un sistem indiferent în faţa adevărului, indiferent în faţa corectitudinii şi libertăţilor civile fundamentale", a afirmat fostul director.

El a descris câteva dintre condiţiile cu care s-a confruntat în timpul celor 130 de zile de închisoare: 30 de minute timp permis pentru a ieşi afară din celulă; duş de două ori pe săptămână; restricţii la medicamente; interogatoriile de până la opt ore pe zi; lipsa de vorbitori de engleză sau franceză în rândul funcţionarilor din puşcărie.

Ghosn a mai spus că arestarea sa a fost pusă la cale de către directorii executivi de la Nissan care erau îngrijoraţi de probleme existente în companie, temându-se că Nissan va fi controlată de către producătorul auto francez Renault. „Eram gata să mă retrag înainte de iunie 2018, Din păcate, am acceptat această ofertă pentru a continua să integrez cele două companii (Renault şi Nissan)", a spus el, conform Reuters. „Unii dintre prietenii mei japonezi au crezut că singura modalitate de a scăpa de controlul Renault asupra Nissan este să scape de mine”, a adăugat el.

Ghosn susţine că avocaţii săi au estimat că problemele lui cu legea din Japonia vor dura până la cinci ani, „departe de un proces rapid”.

„Nu este foarte greu să ajungi la concluzia: ori mori în Japonia, ori trebuie să îţi faci o cale de ieşire de acolo”, a completat el.

După fuga lui Ghosn din Japonia, autorităţile din statul asiatic încă încearcă să afle cum s-a întâmplat exact acest lucru şi au anunţat măsuri mai stricte care să prevină o nouă situaţie asemănătoare.

Ghosn este cetăţean francez, brazilian şi libanez. Cele trei paşapoarte ale fostului mogul din industria auto au fost reţinute de autorităţile japoneze, pentru a-l împiedica să părăsească ţara. Dar Junichiro Hironaka, avocatul japonez al lui Ghosn, a declarat că acesta avea un al doilea paşaport francez, legal.

Recent, procurorii japonezi au emis un mandat de arestare pe numele soţiei fostului şef al Nissan, Carole Ghosn, pe care o acuză de mărturie falsă.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri