Cartierul Roşu din Amsterdam trebuie desfiinţat. Însă nimeni nu îşi doreşte "centrul erotic" propus de primărie în locul lui

Data publicării:
Cartierul rosu
Sutele de mii de turişti care ajung anual în Cartierul Roşu au ajuns o pacoste pentru localnici. Foto: Profimedia Images

Decizia primăriei din Amsterdam de a desfiinţa casele de toleranţă din faimosul Cartier Roşu şi de a construi un "centru erotic" în altă parte a oraşului este contestată şi de localnici, dar şi de lucrătoarele sexuale. Primii se plâng că un astfel de centru va spori criminalitatea în zona în care va fi amplasat, iar cele din urmă se tem că mutarea într-o zonă rezidenţială va însemna moartea afacerii.

Decizia de desfiinţare a Cartierului Roşu a fost luată anul trecut. Autorităţile locale consideră că numărul mare de turişti care vin aici nu compensează disconfortul pe care aceştia îl provoacă.

"Cartierul Roşu este una dintre cele mai vechi şi mai mici zone ale oraşului nostru. Dar în prezent dă pe afară de petreceri ale burlacilor şi turişti îmbrăcaţi în costume falice, care hărţuiesc lucrătoarele sexuale", a declarat Ilana Rooderkerk, lidera unuia dintre partidele Consilului Local din Amsterdam, pentru The Guardian.

Se estimează că 200.000 de turişti ajung anual în Cartierul Roşu din Amsterdam.

Centrul erotic, un "cartof fierbinte"

Pentru a rezolva problema, primăria capitalei olandeze a apelat la serviciile unui arhitect care să proiecteze un centru erotic ce urmează să fie amplasat în altă zonă a oraşului.

Proiectul prevede o clădire cu mai multe etaje, dotată cu 100 de camere care pot fi utilizate de lucrătoarele sexuale, precum şi baruri, restaurante, spaţii de distracţie şi un centru medical. Mai trebuie găsită doar o zonă în care să fie amplasat, însă aici lucrurile se complică.

Opt locuri au fost propuse, până acum, însă oamenii din zonele vizate nici nu vor să audă. Printre contestatari se numără şi Bart Vink, preşedintele unuia dintre cele şapte districte ale Amsterdamului, Zuid, o zonă care găzduieşte sedii de birouri, hoteluri şi centre de conferinţe.

"Dacă ai o conferinţă internaţională şi poţi alege între Berlin, Barcelona sau Amsterdam, un (centru erotic n.r.) situat lângă tine nu ajută", a spus acesta.

Alte proteste au venit dinspre districtele rezidenţiale, care se tem că un astfel de centru va aduce cu sine un val de infracţiuni mărunte.

"Vedem ce se întâmplă în oraş, femei care sunt forţate să practice prostituţia... Avem respect pentru femei, însă ceea ce se întâmplă în jurul afacerii ne îngrijorează", a declarat Mireille Westfa, iniţiatoarea unei petiţii împotriva "centrului erotic".

Lucrătoarele sexuale se tem de liniştea cartierelor rezidenţiale

Ideea nu este nici pe placul lucrătoarelor sexuale. Violet, una dintre reprezentantele acestora, spune că mutarea din centrul oraşului înseamnă automat venituri mai mici.

"Primele locuri propuse duc lipsă de turişti, iar activitatea comercială este, practic, moartă după ora 18:00. Ne-am obişnuit de mulţi ani să ne corelăm activitatea cu afacerile din centrul oraşului", a spus aceasta.

Însă criticile nu o descurajează pe Femke Halsema, primarul din Amsterdam. Aceasta spune că va merge înainte cu iniţiativa.

"Sper ca până de Crăciun să avem un amplasament final şi să îl facem cunoscut. Pe lista scurtă acum sunt trei, dar vom ajunge la unul".

Femke Halsema a adăugat că primăria oferă doar designul centrului erotic, dar nu şi finanţarea, aceasta revenind întreprinzătorilor privaţi.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri