Sari la conținut

Case la preț de un euro

Oraşul Roubaix are 95.000 de locuitori şi se află în nordul Franţei, foarte aproape de graniţa cu Belgia. În ultimii ani, familiile de la periferie s-au mutat în centru sau în oraşe mai mari, iar casele pe care le-au abandonat se degradează pe zi ce trece.

Ca să salveze imaginea oraşului, primăria vrea să intre în posesia imobilelor abandonate pe care mai apoi să le vândă pentru doar un euro cu condiţia ca noii proprietari să le renoveze. Modelul nu este nou. Aceeaşi metodă a fost adoptată şi de autorităţile din Liverpool şi dintr-un orăşel medieval din Sicilia.

Avem cumpărători din India, China, Anglia, Franţa şi bineînţeles din Italia, interesaţi de aceste case. Chiar dacă sunt date aproape gratis, proprietarii vor trebui să plătească pentru renovări şi nu au voie să aducă muncitori din afară. Deci este un beneficiu şi pentru forţa de muncă locală”, a declarat primarul orașului.

În Spania, ideea a fost dusă şi mai departe. Un cătun din nord-vestul ţării, abandonat în anii '50, va fi oferit gratuit oricui îl va transforma într-o destinaţie turistică. Deocamdată, cătunul îşi aşteaptă proprietarul.