Căşti revoluţionare pentru piloţii avioanelor de luptă F-35

Data publicării:
casca

Billie Flynn, pilot de încercare pentru F-35, descrie casca: „Casca pilotului avionului F-35 este unică, diferită şi mult mai avansată decât orice altă cască purtată vreodată de un pilot. Are un sistem optic foarte sofisticat, care proiectează imaginile pe un ecran, în faţa pilotului. El vede tot ceea ce este important pentru el atunci când zboară, ce viteză şi ce altitudine are şi unde sunt sistemele de navigare”.

Dar cea mai interesantă calitate este imaginea proiectată pe vizorul căştii de cele şase camere în infraroşu aflate în exterior. Pilotul poate vedea astfel la 360 de grade tot ceea ce se află în afara avionului de luptă.

„Când am pilotat acest avion în Texas, am putut vedea ce era sub avion, zburam şi vedeam în detaliu drumurile, pădurile şi râul care separă statul Texas de Oklahoma”, explică Billie Flynn.

F-35 este unul dintre cele mai complicate sisteme de luptă din lume şi este considerat un adevărat computer zburător. Pilotul beneficiază de vedere în infraroşu pentru a repera ţintele şi pe timp de noapte.

„Aşadar, când las viziera, se poate observa cum camerele îmi urmăresc ochii, iar aceştia văd o imagine de ansamblu a tot ce am în faţă. Se vede un contrast interesant în verdele fosforescent la care priveşti, imagini foarte clare ale unui drum, terenurile sau apa de jur împrejur”, mai spune pilotul de încercare.

Potrivit specialiştilor care au conceput această cască, piloţii se pot obişnui foarte uşor cu dispozitivul pentru că este la fel de uşor de folosit ca un telefon inteligent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri