Românii cu afaceri înregistrate în Cipru au ales această ţară atraşi de facilităţile fiscale. Una dintre ele este aşa numita lege a holdingului, care permite proprietarului unui grup de companii să scape de impozit pe profit dacă majoritatea firmelor din cadrul grupul înregistrează pierderi. Asta a contat şi pentru omul de afaceri Florin Pogonaru, care, prin intermediul unei companii deschise în Cipru, controlează în România o firmă de mase plastice.
Economiştii spun că statul ar încasa mai mult dacă ar accepta mai multe facilităţi.
„România pierde 5 miliarde de euro pe an din acest impozit pe profit care nu mai ajunge la bugetul statului şi care ajunge în diverse paradisuri fiscale, cum este şi Cipru”, a explicat Ionel Blănculescu, consultant financiar.
În aceste condiţii, rău pentru Cipru ar putea însemna bine pentru România. Banii s-ar putea reîntoarce în ţară, spune Marinela Râlea, care lucrează la una dintre cele mai importante bănci din Cipru. „Probabil şi românii, ca şi ciprioţii, vor fi afectaţi dacă au conturi deschise în Cipru și probabil vor fi orientaţi către alte ţări sau chiar către România”, a subliniat ea.
În Cipru sunt înregistrate peste 5.000 de firme româneşti. Pe lista statelor cu regim offshore, alături de Cipru se află şi Luxemburg, Panama sau Insulele Seychelles.
Costurile de înfiinţare a unei firme în paradisurile fiscale sunt mici, accesibile oricărui investitor.
Citiți și Acord dur la Bruxelles. Cipru scapă de faliment