Cât valorează viaţa unui refugiat. Traficanţii au trecut de la contrabanda cu ţigări la comerţul cu oameni

Data publicării:
GettyImages-487255788

„Gardul construit la graniţă de autorităţile maghiare a făcut mult mai complicată aducerea de ţigări de contrabandă în ţară. Astfel că traficanţii s-au reprofilat pe traficul de persoane. Migranţii intră singuri în Ungaria şi de cele mai mult ori merg de bunăvoie în mâinile traficanţilor, care le oferă un drum nesigur către vestul Europei”, relatează Dan Codre, trimis special Digi24 în Ungaria.

Potrivit presei maghiare, transportarea ilegală a 8-10 refugiaţi aduce în buzunarele traficanţilor între 6.000 şi 10.000 de euro, iar, din nefericire cerere pentru serviciile acestora există, pentru că zilnic, sute sau uneori chiar mii de imigranţi ajung la graniţa sârbo-ungară.

Cei care până de curând făceau trafic cu ţigări folosesc aceleaşi trasee pentru a-i transporta pe refugiaţi către vestul Europei şi o reţea de informatori care îi anunţă despre eventuale filtre, patrule şi controale ale poliţiei.

Tentaculele traficanţilor se întind din Orientul Mijlociu, mai exact din Turcia, unde sosesc refugiaţii din Irak, Siria, Afganistan şi Iran.

Din Turcia, ei sunt preluaţi de traficanţi şi transportaţi ilegal, majoritatea către Grecia, dar şi către Bulgaria şi România. Nu acestea sunt ţările unde ei vor să ajungă, ci cele din vestul Europei, precum Germania, via Budapesta.

„În gara Keleti din Budapesta, sute de refugiaţi aşteaptă de zile întregi să ajungă într-un tren spre Occident. De ce într-un tren? Pentru că este singurul mijloc de transport relativ sigur, care pentru o sumă fixă îi duce la destinaţie, faţă de maşinile traficanţilor, care pentru sume exorbitante, îi expun la riscul de a fi prinşi de poliţie pe autostradă”, transmite Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria.

Un element important al reţelelor implicate în traficul de persoane sunt arabii stabiliți în Ungaria. Gara Keleti din capitala acestei ţări este un punct cheie al traseului balcanic de contrabandă, de aici pleacă trenurile spre Slovacia, Cehia, Austria, iar de acolo spre Germania.

„În faţa gării Keleti stau în fiecare zi de dimineaţă până seara persoane cu alură orientală. Potrivit presei, ei sunt arabi stabiliţi de zeci de ani în Ungaria, care pot fi un punct de legătură între rude aflate în Siria, Turcia sau Liban şi cei din Occident. În plus, ei pot fi o legătură şi pentru traficanţii de persoane care duc aceste persoane din Orientul Mijlociu în Occident”, relatează Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria.

După tragedia produsă în Austria, unde 71 de refugiaţi au murit sufocaţi într-un camion frigorific, poliţia ungară a intensificat controalele pentru a preveni traficul de persoane şi pierderea de vieţi.

Zeci de persoane au fost arestate, printre care şi numeroşi români. Doi conaţionali au şi fost condamnaţi la un an şi jumătate de închisoare pentru trafic de persoane, graţie unei proceduri de urgenţă adoptate în vară de guvernul de la Budapesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri