Căutarea jurnalistului și expertului dispăruți în Brazilia se apropie de sfârșit. „Zona de căutat s-a redus mult”

Data publicării:
Lider indigen din Brazilia.
Căutarea jurnalistului britanic Dom Phillips și a expertului indigen Bruno Pereira, dispăruți în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, se apropie de sfârșit. Foto: Profimedia

Căutarea jurnalistului britanic Dom Phillips și a expertului indigen Bruno Pereira, dispăruți în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, se apropie de sfârșit, pentru că zona rămasă de căutat se micșorează. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al indigenilor Univaja, relatează Reuters.

Phillips și Pereira au dispărut în urmă cu mai bine de o săptămână pe o porțiune îndepărtată a râului Itacoai, în vestul îndepărtat al Braziliei, lângă granița cu Columbia și Peru.

Eliesio Marubo, reprezentant al indigenilor Univaja, a declarat că aceștia au informat autoritățile după ce au descoperit urme ale bărbaților în zonă, ajutând la concentrarea căutării.

„Înțelegem că ne îndreptăm spre final. Zona de căutare a fost redusă și mai mult”, a spus Marubo luni seara.

Duminică, poliția a declarat că s-au găsit bunuri ale celor doi bărbați, aproape de locul unde au fost văzuți ultima dată, pe 5 iunie.

Într-o scrisoare adresată familiei Phillips, ambasadorul brazilian la Londra și-a cerut scuze marți pentru că a transmis informații incorecte, care făceau referire la descoperirea unor cadavre.

„Informațiile primite de la anchetatorii din Brazilia au indus în eroare ambasada”, a scris ambasadorul Fred Arruda, adăugând: „Îmi cer scuze din toată inima!”.

Poliția federală braziliană a declarat că se așteaptă să încheie săptămâna aceasta analiza criminalistică a unei probe de sânge recoltate de pe barca unui bărbat suspectat de o posibilă implicare în acest caz.

Poliția a anunțat în weekend că bunurile bărbaților dispăruți care au fost recuperate includ cartea de identitate a lui Pereira și un rucsac care conținea haine și un laptop.

Pereira, un fost șef al triburilor izolate din Amazon, a pornit într-o călătorie de cercetare cu Phillips, un reporter independent care a scris pentru The Guardian și Washington Post și lucra la o carte despre Amazon.

Cei doi se aflau în zona îndepărtată a junglei, care găzduiește cel mai mare număr de indigeni necontactați din lume. Din cauza izolării, regiunea a atras traficanții de cocaină, tăietorii de lemn, mineri și vânători ilegali.

Vestea dispariției celor doi a avut ecou la nivel global, organizațiile pentru drepturile omului, ecologiștii și susținătorii presei libere l-au îndemnat pe președintele brazilian Jair Bolsonaro să intensifice căutările.

Protestatarii indigeni, purtând pancarte înfățișând fețele celor doi bărbați, au mers marți la Ministerul de Justiție al Braziliei pentru a cere dreptate și răspunsuri.

Bolsonaro, care s-a confruntat în trecut cu întrebări incomode din partea lui Phillips la o conferință de presă cu privire la slăbirea aplicării legii de mediu, a declarat săptămâna trecută că cei doi bărbați „au fost într-o aventură care nu este recomandată” și a speculat că ar fi putut fi executați.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri