Cazul Skripal. De ce vor mai multe țări europene să sancționeze Rusia

Data publicării:
Linas Linkevicius ministrul de externe al lituaniei
Linas Linkevicius, într-un interviu acordat Digi24. Foto: captură TV

Patru state membre ale Uniunii Europene, Polonia şi cele trei state baltice, îi convoacă pentru explicaţii pe ambasadorii ruşi. Informaţia este lansată de presa rusă şi preluată de agenţiile internaţionale. Nu este făcut public şi motivul acestei convocări coordonate, dar surse diplomatice sunt de părere că au legătură cu povestea fostului spion rus otrăvit în Marea Britanie.

De altfel, în urma summitului european de săptămâna trecută, presa britanică a scris că cel puţin 10 state membre ale Uniunii Europene sunt gata să expulzeze diplomaţi ruşi de pe teritoriul lor, într-o acţiune coordonată, ca răspuns la otrăvirea unui fost agent dublu, în Marea Britanie.

Ministrul de externe din Lituania, una dintre primele ţări care au anunţat susţinere pentru acest plan, explică în exclusivitate pentru Digi24, de ce trebuie pusă în practică această decizie.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Credeţi că Rusia va reacţiona altfel decât să expulzeze diplomaţii dvs de asemenea?

Linas Linkevicius, ministrul de externe, Lituania: Nu este important ce va face Rusia. Este important pentru că noi încă credem că Rusia va începe să răspundă adecvat la această situaţie, nu a făcut asta până acum. Dar această acţiune coordonată este inevitabilă, pentru să s-a întâmplat ceva special, a fost folosită o armă chimică militară pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, pe teritoriul NATO şi al Uniunii Europene, împotriva civililor.

Să nu reacţionăm ar fi greşit. Pentru că uneori suntem prea liberali şi permitem ca aceste „linii roşii” să fie încălcate de prea multe ori, „linii roşii” pe care noi le definim şi acest gest este practic un fel de punct de control. Chiar dacă nu ştim care vor fi reacţiile din partea lor (n.r. ale Rusiei), acest lucru trebuie spus şi făcut într-o manieră coordonată.

Răspândesc minciuni cu ajutorul presei controlate de stat, deci prohibiţia sau cenzura poate nu ajută prea mult. Trebuie să fim mai hotărâţi când folosim canalele noastre de comunicare, să activăm aceste canale. Nu să le punem sub controlul guvernului, dar să susţinem mai multe surse, ca să facem aceste informaţii valabile, să nu lăsăm minciunile nesupravegheate, pentru că poate să pară că ei au spus ceva şi dacă fac acelaşi lucru de 15 ori, începe să pară adevărat. Şi uneori este prea dificil să negi, să corectezi şi aceasta este situaţia. Trebuie să fim proactivi, nu să fim pasivi, să nu aşteptăm până se întâmplă ceva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri