Cazul Skripal | Harta țărilor care expulzează diplomați ruși. Rusia reacționează

Data actualizării: Data publicării:
captura skripal digi

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat răspunsul coordonat al blocului comunitar în scandalul otrăvirii cu neurotoxină a unui fost agent rus în Marea Britanie.  14 ţări membre, între care şi România, au decis să trimită acasă zeci de diplomaţi ruşi. Pe contul de Twitter al oficialului european, mesajul a fost scris şi în rusă, ca să fie cât se poate de clar şi pentru Moscova. Între timp, lista a devenit mai lungă de atât. Gestul are scopul de a arăta solidaritatea Uniunii cu Marea Britanie. Donald Tusk spune că ar putea urma noi sancţiuni la adresa Rusiei.

ACTUALIZARE. La sfârșitul zilei de luni, existau însă și zece țări europene care nu făcuseră niciun anunț referitor la expulzarea de diplomați ruși. „O mică coaliție de nedoritori” în sânul UE o numește cotidianul „The Guardian”, care prezintă această listă. Detalii, aici.

În total, 24 de țări din întreaga lume au anunțat că expulzează diplomați ruși. Aproape 140 de membri ai MAE rus se vor întoarce forțat acasă.

ACTUALIZARE. Și Australia se solidarizează cu comunitatea occidentală și anunță că va expulza doi diplomați ruși. Aceștia au șapte zile la dispoziție ca să părăsească țara.

ACTUALIZARE. Alte țări anunță că se vor ralia deciziei UE. Islanda anunță un boicot diplomatic al Campionatului Mondial de fotbal din această vară, care se desfășoară în Rusia. În total, 23 de țări și-au anunțat până acum decizia de a expulza diplomați ruși: 

- SUA: 60

- Marea Britanie 23

- Ucraina 13

- Germania 4

- Franţa 4

- Polonia  4

- Canada 4 plus respingerea cererilor de viză din Rusia

- Lituania  3

- Cehia  3

- Italia 2

- Olanda  2

- Danemarca  2

- Spania 2

- Albania 2

- Estonia 1

- Letonia 1

- România 1

- Ungaria 1

- Croaţia 1

- Finlanda 1

- Suedia 1

- Norvegia 1

- Macedonia 1

În total, 137 de diplomați ruși vor fi trimiși acasă.

ACTUALIZARE.  România a explicat că se alătură acestui front comun contra Rusiei pentru că atacul cu neurotoxină din Marea Britanie „e o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional”. Din acest motiv, ţara noastră a informat luni Ambasada Rusiei că un diplomat de la București va fi declarat persona non-grata şi, drept urmare, trebuie să părăsească teritoriul României. Bruxellesul nu a publicat o listă oficială care să centralizeze ţările care participă la acest val de sancţiuni, dar iată ce ştim, din toate anunţurile pe care le-am adunat: În acest moment, sunt 16 ţări UE, inclusiv România, şi trei din afara Uniunii care au anunţat că expulzează diplomaţi. Lor li se adaugă Regatul Unit, care anunţase deja că expulzează 23 de diplomaţi ruşi. În plus, Uniunea Europeană şi-a rechemat ambasadorul la Moscova. Din valul de expulzări anunţat vineri, Germania, Franţa şi Polonia au cele mai multe persoane vizate - câte 4. Lituania şi Cehia au au câte 3, Danemarca, Olanda, Italia şi Spania expulzează câte 2 ruşi. Iar România, altături de alte şase ţări au câte un diplomat rus pe care îl vor expulza. Dar acest front comun trece şi Atlanticul, pentru că tot luni şi Statele Unite au anunţat expulzarea a 60 de agenţi şi de diplomaţi ruşi. Mai mult, guvernul american a cerut închiderea consulatului rus din Seattle până în 2 aprilie. Valul de expulzări anunţat luni a fost decis la Consiliul European de la sfârşitul săptămânii trecute. Deşi Rusia neagă orice implicare, ba chiar dă vina pe Marea Britanie, liderii europeni au ajuns la concluzia că tentativa de asasinat nu a putut fi pusă la cale decât de Moscova.

Citiți și: Austria nu va expulza diplomați ruși. Motivul pe care îl invocă

Există deja reacţii de la Moscova. Kremlinul spune că va răspunde conform principiului reciprocităţii. Şi Ministerul rus de Externe a publicat o reacţie, în care spune că „protestează cât se poate de ferm” la valul de expulzări. „Provocarea pe care o reprezintă aşa-numita solidaritate a acestor ţări cu Londra (...) e o continuare a politicii escalării menite să agraveze situaţia”, spune MAE rus. Are şi o ameninţare Moscova pentru grupul de aliaţi UE şi NATO care au decis să o sancţioneze: „E de la sine înţeles că gestul agresiv al acestui grup de ţări nu va fi ignorat şi că vom răspunde”. Rusia spune că ţările care participă la sancţiuni merg orbeşte pe urmele Marii Britanii, care nu ar avea dovezi reale pentru a acuza Rusia de atacul cu neurotoxină din Anglia.

Urmăriți mai jos comentariile pe care fostul ministru de externe Cristian Diaconescu le-a făcut pe această temă în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24:


„14 ţări membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi. Nu este exclus ca măsuri suplimentare, precum alte expulzări, să fie luate în zilele sau săptămânile următoare. Consiliul European este de acord cu concluzia guvernului britanic, potrivit căreia Rusia este, cel mai probabil, responsabilă (pentru otrăvirea fostului spion rus, n.red.) şi că nu există o alternativă plauzibilă”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

14 ţări membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi. Nu este exclus ca măsuri suplimentare, precum alte expulzări, să fie luate în zilele sau săptămânile următoare. Consiliul European este de acord cu concluzia guvernului britanic, potrivit căreia Rusia este, cel mai probabil, responsabilă (pentru otrăvirea fostului spion rus, n.red.) şi că nu există o alternativă plauzibilă.

Uniunea Europeană - de fapt, ceva mai mult de jumătate din ea, deocamdată - face front comun cu Marea Britanie împotriva Rusiei, ca urmare a atacului cu neurotoxină folosit în Anglia împotriva unui fost spion rus şi a fiicei lui.

Este cea mai mare expulzare de spioni ruși din istorie. 16 țări ale Uniunii Europene, printre care și România, plus Marea Britanie, Norvegia și Ucraina, dar și Statele Unite și Canada au anunțat luni că îi trimit înapoi în Rusia pe agenții secreți mascați în diplomați.

România a declarat luni persona non grata un angajat al Ambasadei Rusiei la București și face parte din valul de țări occidentale care reacționează dur după atacul cu armă chimică al Rusiei în Marea Britanie.

La rândul său, președintele american a ordonat expulzarea a 60 de diplomați ruși din Statele Unite. Iar un reprezentant al administrației americane a declarat că autoritățile știu că printre angajații ruși de la Washington mai sunt cel puțin 100 de spioni. 

ACTUALIZARE. Sunt 16 țări din UE care au anunțat că vor expulza diplomați ruși. S-au alăturat Ungaria și Suedia, care vor expulza câte un diplomat fiecare.

Citiți și: Cazul Skripal. De ce vor mai multe țări europene să sancționeze Rusia 


ACTUALIZARE. Canada a anunţat de asemenea că expulzează patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Marea Britanie. Comiterea unui atac cu un agent neurotoxic pe teritoriul unui aliat apropiat al Canadei este de dispreţuit şi poate pune în pericol viaţa a sute de oameni, a spus ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland.

ACTUALIZARE. Răspunsul Rusiei nu întârzie. Moscova a anunțat că expulzează 60 de diplomați americani.

Citiți și:  Reacția lui Putin după expulzarea a zeci de diplomați ruși din SUA și țări UE


ACTUALIZARE. România va expulza de asemenea un diplomat rus. MAE a arătat că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul României.

Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”, arată Ministerul Afacerilor Externe.

Citiți și: Reacția Ambasadei Rusiei după ce România a anunțat că va expulza un diplomat rus

„Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României”, se arată în comunicat.

Germania și Franța au anunţat deja că expulzează patru diplomaţi ruşi. Și Ucraina expulzează 13 diplomați.

Sunt în total 14 state membre ale Uniunii Europene care au decis expulzări. Printre ele: Danemarca – 2, Cehia – 3, Polonia – 4, Olanda – 2, Lituania - 3 şi va împiedica intrarea în țară a 44 de ruși, Letonia -1, Estonia – 1, Croația – 1, Italia – 2.

14 ţări membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi. Nu este exclus ca măsuri suplimentare, precum alte expulzări, să fie luate în zilele sau săptămânile următoare. Consiliul European este de acord cu concluzia guvernului britanic, potrivit căreia Rusia este, cel mai probabil, responsabilă (pentru otrăvirea fostului spion rus, n.red.) şi că nu există o alternativă plauzibilă”, a spus Tusk.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a mai spus că nu exclude noi sancțiuni față de Rusia.


Statele Unite au anunțat că expulzează 60 de diplomați și că închid consulatul de la Seattle.

Potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, între ruşii expulzaţi se află 12 spioni despre care Washingtonul crede că acţionează sub acoperirea diplomatică a misiunii ruse la ONU.

România nu a anunțat încă nicio decizie în acest sens.

În această dimineaţă, 4 state membre ale Uniunii Europene, Polonia şi cele trei state baltice, i-au convocat pentru explicaţii pe ambasadorii ruşi. Nu a fost făcut public şi motivul acestei convocări coordonate, dar surse diplomatice sunt de părere că ele au avut legătură cu povestea fostului spion rus otrăvit în Marea Britanie.

De altfel, în urma summitului european de săptămâna trecută, presa britanică a scris că cel puţin 10 state membre ale Uniunii Europene sunt gata să expulzeze diplomaţi ruşi de pe teritoriul lor, într-o acţiune coordonată, ca răspuns la otrăvirea unui fost agent dublu, în Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri