Ce mai veche bancă din lume, aproape de naționalizare

Data publicării:
banca

Monte Paschi, cea mai veche bancă din lume, va fi, cel mai probabil, naţionalizată de guvernul Italiei. Banca nu a reuşit să atragă de la investitorii privaţi cele cinci miliarde de euro de care avea nevoie ca să facă faţă volumului mare de credite performante din portofoliu.

Potrivit Financial Times, conducerea băncii urmează să se reunească în această seară pentru a vedea ce e de făcut în continuare. Iar mâine sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare, ar urma să dezbată problema băncii şi oficialii guvernului de la Roma.

Parlamentul italian a aprobat deja un pachet de 20 de miliarde de euro pentru stingerea problemelor din sistemul bancar. Însă, potrivit regulilor europene intrate în vigoare în anii de criză, guvernele nu mai au voie să pună pe umerii contribuabililor întreaga povară a salvării băncilor.

40.000 de mici investitori italieni care deţin obligaţiuni la Monte Paschi ar putea fi obligaţi să renunţe la sumele pe care le au de recuperat. Ar putea fi despăgubiţi totuşi de guvernul italian, ceea ce înseamnă că tot plătitorii de taxe vor fi cei care vor susţine salvarea băncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri