Sari la conținut

Ce-și amintește Silvio Berlusconi despre liderii lumii

Ani la rând, mai mulţi jurnalişti mi-au cerut să le spun povestea vieţii mele. Întotdeauna am refuzat. Am fost de acord să colaborez cu Alan Friedman (autorul biografiei „My Way”, n.r.) pentru că am încredere în el. Cum i-a spus Steve Jobs biografului său: Eu îţi spun povestea mea, tu vei scrie ce vrei.

Iar biograful lui Silvio Berlusconi a avut despre ce scrie. Silvio Berlusconi a povestit despre fiecare lider cu care s-a întâlnit pe vremea când era premier al Italiei. Nu şi-a inhibat nicio amintire, oricât de neplăcută susţine el că ar fi fost.

Silvio Berlusconi: „Am mers să îl salut pe Nicolas (Sarkozy, n.r.). M-a privit în ochi şi a refuzat să îmi întindă mâna. Mi-am spus: Ce cretin! Ce aroganţă! Nimeni nu s-a mai comportat aşa cu mine până acum. (...) Nicolas Sarkozy era obsedat de bani. Îi invidia pe cei care au fost mai norocoşi. Era gelos pentru că eu eram bogat şi el nu. După căsătoria cu Carla Bruni, moştenitoarea unei familii bogate de italieni, Nicolas Sarkozy mi-a spus: Vezi, Silvio? Acum, sunt bogat. Ca tine!”.

De altfel, relaţia tensionată dintre cei doi politicieni era de notorietate şi niciunul dintre ei nu a ascuns vreodată faptul că nu se înţeleg.

Nici cu Angela Merkel, cancelarul german, Silvio Berlusconi nu a avut o relaţie mai caldă. Politicianul italian crede că totul a început după ce presa italiană a scris că ar fi folosit o expresie extrem de obscenă referitoare la aspectul fizic al Angelei Merkel. Silvio Berlusconi neagă că ar fi făcut aşa ceva, dar n-a fost suficient de convingător pentru Angela Merkel. Silvio Berlusconi îşi aminteşte că, în ciuda supărării evidente a cancelarului Germaniei, şefa executivului de la Berlin nu i-a refuzat niciodată vreun cadou.

Silvio Berlusconi: „I-am oferit numeroase bijuterii de mare valoare, plătite din buzunarul meu, şi întotdeauna a fost bucuroasă să le primească”.

Alan Friedman, autorul biografiei lui Silvio Berlusconi: „Merkel şi Sarkozy au vrut să îl îndepărteze de la putere. A fost o intrigă internaţională, dar şi un conflict între doi oameni”.