Ce spune președintele Assad după atacul american asupra bazei siriene

Data actualizării: Data publicării:
Bashar al Assad siria presedinte - GettyImages - 8 septembrie 15

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a catalogat vineri după-amiază atacul american drept o acţiune „pripită” şi a condamnat un „comportament nesăbuit şi iresponsabil” din partea Washingtonului. De asemenea, acesta a precizat că americanii au fost înşelaţi în mod naiv de o falsă campanie de propagandă pentru a lansa atacul cu rachete de croazieră asupra bazei al-Shaayrat, transmite agenția oficială SANA, care citează un comunicat al Președinției siriene.

Bashar al Assad siria presedinte - GettyImages - 8 septembrie 15

Declaraţia preşedintelui sirian atrage atenţia asupra unui comportament „obtuz”, un orizont îngust și o lipsă de viziune politică și militară.

„A bombarda aeroportul unui stat suveran este un act revoltător, care arată în mod vădit, încă o dată, ceea ce Siria tot spune: că schimbarea administrației nu schimbă în profunzime politicile acestei entități (Statele Unite - n.r.) care constau în a ataca state, a supune popoare și a încerca să domine lumea”, se arată în comunicatul prezidențial. 

Siria este hotărâtă să continue lupta împotriva teroriștilor și să-și intensifice ritmul acțiunii împotriva acestora, oriunde ar fi ei pe teritoriul sirian, mai arată comunicatul citat de agenția SANA. 

Baza al-Shaayrat, situată în provincia Homs, a fost atinsă la ora 00:43 GMT (3:43, ora României) de 23 de rachete de croazieră de tip Tomahawk, dintre cele 59 lansate de la bordul navelor americane USS Porter şi USS Ross, care se află la Marea Mediterană.

Preşedintele rus Vladimir Putin - a cărui ţară este, împreună cu Iranul, principalul aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad - consideră atacul american împotriva Siriei o „agresiune împotriva unui stat suveran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Kremlinul consideră totodată că „această acţiune a Washingtonului provoacă un prejudiciu considerabil relaţiilor ruso-americane, care sunt deja într-o stare lamentabilă”.

Atacul american are loc în urma unui presupus atac chimic asupra localităţii Khan Sheikhoun, în provincia Idlib, marţi, soldat cu cel puţin 86 de morţi - inclusiv 30 de copii -, imputat regimului sirian de către Washington.

Potrivit opoziției siriene, localitatea vizată marți de atacul chimic soldat cu 86 de morți a fost vizată din nou, vineri, de bombardamente, la câteva ore după atacul american de la baza Shaayrat.

Citiți și: 

MAE: Acțiunea SUA în Siria este o reacție fermă la atrocitățile comise în urma atacului cu arme chimice

Reacții internaționale după atacul SUA asupra Siriei

Șeful diplomației germane: Atacul aerian american în Siria este „de înțeles”

Atac în Siria | Putin convoacă Consiliul rus de Securitate

UE reacţionează după atacul SUA în Siria

Reacția NATO după ce SUA au atacat Siria

Reacţia Rusiei la atacul SUA asupra Siriei: „toate consecințele vor fi suportate de cei care au declanșat acest atac”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri