CEDO intenționează să declasifice documente cu privire la închisorile CIA din Polonia

Data publicării:
inchisoare 20mediafax-47735

Ministrul Justiției din Polonia, Jaroslaw Gowin, a declarat pentru Polskie Radio că este „foarte deranjat” cu privire la această decizie a Curții și constituie o „amenințare la securitatea Poloniei”.

Ministrul de Externe polonez, Maciej Szpunar, a declarat agenției de presă poloneze (PAP) că această declasificare ar împiedica cooperarea privind alte investigații, potrivit TheNews.pl.

„Curtea trebuie să înțeleagă că din moment ce publică toate informațiile oferite de către guvernul polonez, acest lucru va limita abilitatea noastră de a coopera”, a spus Maciej Szpunar.

Acesta a mai spus că trebuie luată în calcul posibilitatea ca informațiile oferite de guvernul de la Varșovia către CEDO vor fi făcute publice.

Potrivit sursei citate, decizia Curții vine după ce procurorii de caz au cerut permisiune procurorului general de a investiga amănunțit existența închisorilor CIA.

Avocatul lui Saudi Abd al-Rahim al-Nashiri, care susține că a fost deținut într-o închisoare a instituției americane din Polonia în 2002-2003, a declarat că autoritățile poloneze au eliminat probe pentru a nu fi stânjenite de aceste acuzații.

Șase presupuși teroriști ar fi fost deținuți într-o închisoare secretă CIA din România

România a găzduit o închisoare secretă a CIA, unde ar fi fost deţinuţi şase suspecţi de terorism, şi a permis folosirea spaţiului său aerian pentru operaţiuni secrete ale CIA, arată un nou raport intitulat „Globalizing Torture", dat publicităţii marţi de Open Society Justice Initiative.

Potrivit MEDIAFAX,Documente dezvăluite pentru Fundaţia Helsinki pentru drepturile omului de către autorităţile vamale poloneze în iulie 2010 arată că un avion Boeing 737, cu numărul de înregistrare N313P, a ajuns la Szymany, în Polonia, la 22 septembrie 2003, fără pasageri la bord, dar a luat cinci pasageri înainte de a decola din Szymany.

Alte documente dezvăluite Fundaţiei Helsinki arată că acest zbor (operat de Jeppesen Dataplan) a fost în Kabul înainte de a ajunge pe aeroportul Szymany şi se îndrepta spre aeroportul din Constanţa.

Un raport similar al ONU conchide că avionul Boeing 737, înregistrat cu numărul N313P, a zburat către România în septembrie 2003. Avionul a decolat de pe aeroportul Dulles din Washington D.C. la 20 septembrie 2003 şi a făcut un circuit de patru zile, în care a aterizat şi a decolat din şase teritorii străine diferite: Cehia, Uzbekistan, Afganistan, Polonia, România şi Maroc, precum şi Guantanamo Bay.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri