Cel mai grav atentat din istoria Turciei: 95 de morți și 246 de răniți la Ankara

Data publicării:
atentat ankara GettyImages-492135086

ACTUALIZARE 19.25. Guvernul islamo-conservator turc a decis să decreteze trei zile de doliu național după dublul atentat comis sâmbătă la Ankara, informează Agerpres. „Există probe concludente care demonstrează că acest atac a fost comis de doi kamikaze”, a declarat premierul turc, Ahmet Davutoglu. Potrivit acestuia, printre suspecți se numără membrii grupării teroriste Stat Islamic, militanții PKK și mişcarea radicală Partidul Revoluţionar pentru Eliberarea Poporului.   

ACTULIZARE 15:55 Un nou bilanț, de data aceasta anunțat de Ministerul Sănătății, indică 86 de morți și 186 de răniți. Este unul dintre cele mai grave atentate comise vreodată în Turcia.

ACTUALIZARE 15:43 Bilanțul oficial ajunge la 47 de morți. Anunțul a fost făcut de Procuratură.

Autoritățile de la Ankara au interzis difuzarea imaginilor care suprind momentul exploziei și oamenii răniți.

ACTUALIZARE 14.56 Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, în urma atacurilor de la Ankara:

„Condamn atacurile care au avut loc astăzi lângă gara centrală din Ankara, explozii în urma cărora s-au înregistrat numeroase victime, morţi şi răniţi. Îmi exprim, în numele meu personal și al poporului român, solidaritatea cu autoritățile de la Ankara și cu poporul turc și transmit condoleanțe pentru familiile greu încercate ale victimelor și persoanelor grav rănite în atacurile teroriste. România condamnă cu fermitate aceste atacuri criminale și reiterează întregul sprijin pentru Turcia.”

ACTUALIZARE 12:40 Poliția turcă trage în aer pentru a dispersa manifestanții furioși după atentat.

ACTUALIZARE 12:20 Autoritățile au comunicat deocamdată un bilanț oficial de 30 de morți și 126 de răniți, dar presa vorbește deja de 40 de morți. Autoritățile spun că au fost două bombe artizanale, care conțineau bile metalice.

Au apărut și imagini cu momentul exploziei, care s-a produs într-o intersecție, în timp ce manifestanții prokurzi își începuseră deja demonstrația:


Este stare de alertă în capitala turcă. Zeci de ambulanțe se îndreaptă către gara centrală. Acolo era locul de întâlnire pentru mii de persoane care se pregăteau să participe sâmbătă la un miting pentru pace ce urma să se desfășoare într-o piață din apropiere. Participanții, veniți la chemarea sindicatelor și a partidelor de stânga, voiau să pledeze împotriva ofensivei care îi vizează pe kurzi. 

Corpuri neînsuflețite și persoane rănite zac în fața gării, pe strada Hipodrum, relatează agenția Anadolu, care furnizează un bilanț de zeci de morți și cel puțin 100 de răniți. 

FOTO: captură TV via France24

Explozia s-a produs la ora locală 10:05 (și ora României).

Există unele informații potrivit cărora ar fi vorba de un kamikaze, dar aceste informații încă nu au fost confirmate.

Prim-ministrul Turciei a convocat șefii serviciilor de securitate. Autoritățile au anunțat că tratează acest eveniment ca pe un atentat.

Atacul are loc cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate în care partidul la putere încearcă să obțină majoritatea ratată la precedentul scrutin. La alegerile din iunie, partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a reuşit în premieră să treacă pragul de 10% din sufragii stabilit pentru intrarea în Parlament, ceea ce a complicat planul partidului islamo-conservator aflat la putere de a amenda Constituția în favoarea unor puteri prezidențiale sporite.

În ultimele săptămâni, Turcia și-a intensificat ofensiva împotriva militanților kurzi din sud-estul țării, odată cu raidurile întreprinse în Siria și Irak pentru a combate Statul Islamic. Ironia este că în aceste țări kurzii luptă și ei împotriva Statului Islamic. 

Citiți și:

Istoria conflictului Turciei cu PKK

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri