Cel mai mare protest din Chile. Un milion de oameni au luat cu asalt străzile din capitala Santiago

Data actualizării: Data publicării:
Cel mai mare protest din Chile. Un milion de oameni au luat cu asalt străzile din capitala Santiago
FOTO: Agerpres

Un milion de chilieni au protestat pașnic vineri până târziu seara în capitala Santiago, în cel mai mare miting de la declanşarea violențelor în urmă cu o săptămână care au afectat ţara sud-americană din cauza inegalității sociale şi a creşterii preţurilor, potrivit Reuters.

Protestatarii au fluturat steaguri cu drapelul național, au dansat, au bătut în vase cu linguri de lemn și au purtat pancarte prin care solicită schimbări politice și sociale. Ei au mărşăluit pe străzi kilometri întregi din jurul capitalei Santiago pentru a se aduna în Plaza Italia.

Traficul a fost blocat în Santiago, în timp ce mulțimile au luat cu asalt străzile principale și transportul public în după-amiaza zilei de vineri.

Până la mijlocul serii, cei mai mulți își croiseră drumul spre casă, prin întuneric, înainte ca armata să preia controlul la ora 23.00.

Guvernatorul din Santiago, Karla Rubilar, a declarat că un milion de oameni au marșăluit în capitală - mai mult de cinci la sută din populația țării. Protestatarii din alte regiuni au ieșit în stradă în fiecare oraș important din Chile.

"Astăzi este o zi istorică. Regiunea metropolitană găzduiește un marș pașnic de aproape un milion de oameni care reprezintă un vis pentru un nou Chile”, a scris Rubilar pe Twitter.

Tulburările din Chile sunt cea mai recentă manifestare a protestelor din America de Sud și din întreaga lume - de la Beirut la Barcelona - fiecare cu declanșatoare locale, dar și împărtășirea furiei subiacente în fața disparităților sociale și a elitelor conducătoare.

Protestele din Chile care au început vinerea trecută pe fondul unei creșteri a tarifelor pentru transportul public au dat naștere unor revolte, incendii și jafuri în care au murit cel puțin 17 persoane, au rănit sute, au dus la peste 7000 de arestări și au provocat pierderi de peste 1,4 miliarde de dolari întreprinderilor chiliene.

Armata din Chile a preluat securitatea în Santiago, un oraș de 6 milioane de oameni aflat acum în stare de urgență, circulaţia pe timpul nopţii fiind interzisă, în timp ce 20.000 de soldați patrulează pe străzi.

Redactare G.M.

Sursa: Sgerpres

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri