Cel mai mare rival al lui „El Chapo” a murit. Ce a pățit „primul” baron al drogurilor din Mexic

Data publicării:
Héctor Beltrán Leyva

Un baron al drogurilor din Mexic și unul dintre principalii rivali ai lui „El Chapo”, Héctor Beltrán Leyva, a murit în urma unui infarct, în timp ce se afla într-un spital în care fusese transferat din penitenciar, scrie BBC News.

Héctor Beltrán Leyva, în vârstă de 56 de ani, era unul dintre cei patru frați care conduceau cartelul de droguri cu același nume, cartel cunoscut pentru rivalitatea pe viață și pe moarte cu cartelul Sinaloa, condus de Joaquin „El Chapo” Guzman.

Leyva fusese arestat în octombrie 2014. Recent, el fusese transferat din celula sa dintr-o închisoare de maximă securitate într-un spital din orașul Toluca, după ce acuzase dureri în piept.

Bărbatul fusese pus sub acuzare pentru trafic de marijuana, heroină, cocaină și metamfetamine.

El a preluat conducerea cartelului Beltrán Leyva după ce fratele său Arturo a fost ucis într-o răfuială cu schimb de focuri cu poliția din Mexic, în 2009. Ceilalți doi frați ai săi, Alfredo și Carlos, sunt în închisoare.

Frații Leyva au construit o grupare criminală puternică în nordul statului Sinaloa, care s-a extins apoi în mai multe regiuni din Mexic. Cartelul lor controla mai multe rute de trafic de droguri din Mexic spre Statele Unite ale Americii.

Ulterior, rețeaua lor s-a extins și în traficul de carne vie și șantaj. Frații Leyva aveau o rețea complexă și reușiseră să își infiltreze interpuși în structurile de înalte ale forțelor de securitate mexicane și inclusiv în guvern.

Cartelul Leyva se afla într-un etern război sângeros cu cartelul Sinaloa și cu liderul acestuia, El Chapo. Frații Leyva ar fi cei care l-au introdus pe El Chapo în lumea traficului de droguri, însă acesta și-a creat propriul cartel și a început să preia controlul.

El Chapo se află acum închis în SUA, sub maximă securitate, după ce a evadat deja din două închisoari din Mexic, și urmează să fie judecat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri