Galerie Foto Cel mai mare rubin scos vreodată la licitație a fost vândut cu 34,8 milioane de dolari: „Este o adevărată minune a naturii”

Data publicării:
Rubinul Estrela de Fura este prezentat de un model pe 1 iunie 2023 la New York
Cel mai mare rubin scos vreodată la licitație a fost vândut cu 34,8 milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Cel mai mare rubin scos vreodată la licitație, care are 55,22 carate (11 grame) a fost vândut cu suma de 34,8 milioane de dolari, joi, la New York, cumpărătorul fiind un colecționar din Orientul Mijlociu care și-a păstrat anonimatul.

Rubinul, denumit "Estrela de Fura", a fost tăiat și modelat dintr-o piatră brută de 101 carate, care a fost descoperită anul trecut, în septembrie, într-o mină din Montepeuz, Mozambic, informează Agerpres.

Rubinul
Rubinul "Estrela de Fura" a fost vândut la licitație pentru 34,8 milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Licitația a avut un preț de pornire de 21 milioane de dolari, iar suma de 34,8 milioane cu care s-a vândut rubinul este una record pentru astfel de pietre prețioase.

Precedentul record aparţinea unui rubin din Myanmar de 25,59 de carate, vândut pentru 30,33 milioane de dolari cu tot cu taxe de către Sotheby's la Geneva în 2015.

Scoaterea la licitaţie a acestei bijuterii extrem de rare, care a fost expusă la Hong Kong, Taipei, Singapore, Geneva, Dubai şi New York, a fost un eveniment major pentru lumea bijuteriilor.

"Este o adevărată minune a naturii. Orice rubin care iese din pământ şi ajunge să depăşească cinci carate ca rubin şlefuit este ceva rar. Un rubin de 10 carate este foarte rar. Unul de 20 de carate este aproape nemaivăzut. Un rubin de peste 50 de carate este ceva unic în viaţă", a declarat Quig Bruning, şeful departamentului de bijuterii pentru Americi de la Sotheby's.

Cel mai mare rubin descoperit vreodată însă rămâne "125 West", o piatră încă neșlefuită care cântărește aproximativ 3,7 kilograme, echivalentul a 18.696 carate.

În cadrul aceleiaşi licitaţii de joi, "The Eternal Pink", un diamant roz rar de 10,57 de carate, provenit dintr-o mină din Botswana, a fost vândut la acelaşi preţ de 34,8 milioane de dolari, un record pe carat (3,29 milioane de dolari) pentru o piatră de această culoare.

Actualul record absolut în ceea ce priveşte preţul de vânzare al unui diamant roz a fost atins la Hong Kong în 2017, când "Pink Star" (59,60 carate) a fost cumpărat pentru suma de 71,2 milioane de dolari.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri