Cel mai recent conflict ruso-ucrainian: Borșul

Data publicării:
Borsch - soup with beet
Foto: Getty Images

Pentru majoritatea oamenilor, faptul că Rusia se laudă cu borșul lor poate părea un gest inofensiv, însă pentru ucraineni reprezintă o provocare, informează BBC.

Războiul pentru borș a pornit anul acesta, după ce pe contul @Russia (contul oficial de Twitter al Ministerului rus pentru Afaceri Externe) a apărut o postare: "O rețetă fără vârstă, #Borsch este una dintre cele mai faimoase și apreciate mâncăruri în Rusia, și un simbol al bucătăriei tradiționale".

Deși majoritatea utilizatorilor de Twitter au considerat inofensivă, ba chiar îndreptățită, peste această postare, cetățenii din Ucraina - care consideră borșul un fel de mâncare tradițional - nu au considerat-o deloc inofensivă. Pentru ucraineni, tweet-ul Rusiei a fost văzut ca propagandă pe timp de război, în contextul ocupării Crimeii și conflictul teritorial din estul Ucrainei care are loc din 2014.

Utilizatorii de Twitter din Ucraina au răspuns cu furie și ironie la mesajul Rusiei, cu mesaj precum "De parcă faptul că ne-ați furat Crimeea nu a fost de ajuns, acum furați și borșul din Ucraina".

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Borșul este o supă groasă, de obicei roșiatică de la sfeclă (deși există și varietăți verzi sau albe), și face parte din bucătăria tradițională ucraineană de secole. Pentru mulți, revendicarea unui fel de mâncare esențial pentru ucraineni se încadrează într-un trend de opresiune desfășurat de Rusia asupra limbii, politicii și mai ales independenței Ucrainei.

Potrivit lui Alex Kokcharov, analist de risc politic și economic în Londra, cu descendenți belaruși, mesajul lăudăros al Ministerului de Externe rus la adresa borșului rusesc reprezintă "o altă încercare a Moscovei de acaparare culturală".
Kokcharov spune că există mai mult state care revendică borșul: Ucraina, Belarus, Polonia și Rusia, iar Ucraina ar fi cea mai îndreptățită să numească borșul fel tradiținal".

"Borșul provine în mod sigur din Ucraina", spune Olesia Lew, un chef din New York și consultant pentru Veselka, un faimos restaurant ucrainean din East Village. Lew este foarte mândră de descendența sa ucraineană. "Spun că provine din Ucraina nu doar din punct de vedere naționalist, ci pentru că supa se trage din Ucraina și ingredientele sale se regăsesc în arhivele arheologice încă din timpuri străvechi".

Olesia Lew spune că rușii susțin că este un fel tradițional rusesc, însă că ar fi ajuns la el prin ocupație.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...