Cel mai sărac președinte din lume

Data publicării:
mujica-33578

Președintele își usucă rufele în fața casei, apa provine dintr-un puț aflat în curte, năpădit de buruieni. Casa este păzită de doar doi ofițeri și de Manuela, un cățel.

Stilul de viață al lui Jose Mujica diferă în mod clar de cel al celorlalți lideri ai lumii. El a refuzat luxoasa reședință de stat și a optat pentrru ferma soției sale, aflată lângă capitala Montevideo, relatează BBC.

Președintele donează 90% din salariu, care echivalează cu 12.000 de dolari. „Am trăit așa cam toată viața mea. Pot supraviețui foarte bine cu ce am”, spune el.

În 2010, declarația sa de avere a fost de 1.800 de dolari, valoarea mașinii saleVolkswagen Beetle din 1987,iar anul acesta a adăugat în declarație jumătate dintre bunurile soției sale - teren, tractoare și o casă - ajungând la 215.000 de dolari. Asta înseamnă două treimi din veniturile declarate de vicepreședintele Danilo Astori și o treime din suma declarată de predecesorul în funcție al lui Mujica, Tabare Vasquez.

Fost membru al gherilei, inspirat de revoluția cubaneză

Ales în 2009, Mujica a petrecut anii 1960 și 1970 în gherila Tupamaros, grup armat de stânga inspirat de revoluția cubaneză. A fost rănit de gloanțe de șase ori și a stat 14 ani în închisoare, la izolare, până la eliberare în 1985, când Uruguay a revenit la democrație. Președintele spune că acei ani i-au modelat optica despre viață.

„Sunt numit cel mai sărac președinte, dar nu mă simt sărac. Săraci sunt cei care muncesc numai pentrru a avea un stil de viață scump și mereu vor mai mult”, a spus el. Președintele îi acuză pe liderii lumii că au „o obsesie oarbă de a obține creștere prin consum, ca și cum contrariul ar însemna sfârșitul lumii”.

Opoziția spune că recenta prosperitate a țării nu a dus la servicii publice mai bune în sănătate și educație și, pentru prima dată, popularitatea președintelui a scăzut sub 50%. Anul acesta a fost criticat și pentru două mișcări controversate. Congresul a adoptat recent o lege de legalizare a avortului pentru sarcinile de până la 12 săptămâni. Spre deopsebire de predecesorul său, Mujica nu s-a opus. De asemenea, susține o dezbatere pe tema legalizării consumului de canabis.

Însă nu trebuie să își facă prea multe griji pe tema popularității sale - conform legii, nu mai poate candida în 2014. În plus, la 77 de ani, probabil se va retrage definitiv din politică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri