Cel puţin 50 de oameni au murit într-o busculadă de la un festival religios

Data publicării:
etiopia-tw
Foto: Twitter

Cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa duminică într-o busculadă din regiunea etnică Oromiya, după ce forţele de securitate etiopene au tras focuri de avertizare şi au lansat gaze lacrimogene la un festival religios anual, în încercarea de a-i dispersa pe protestatarii antiguvernamentali, transmite Reuters citat de News.ro. 

etiopia-tw
Foto: Twitter

Mii de persoane s-au adunat duminică în localitatea Bishoftu, situată la circa 40 de kilometri de metropola Addis Abeba, pentru a participa la festivalul anual al recunoştinţei Irreecha.

Participanţii la festivalul religios au scandat slogane precum „Avem nevoie de libertate!” şi „Avem nevoie de justiţie”. De asemenea, protestatarii antiguvernamentali i-au împiedicat pe bătrânii comunităţii să-şi ţină discursurile tradiţionale.

O parte dintre protestatari au ridicat în aer drapelul roşu, verde şi galben al Frontului Oromo de Eliberare, o grupare catalogată drept organizaţie teroristă de către executivul etiopian.

După ce forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene şi au tras în aer focuri de armă, miile de protestatari au încercat să fugă şi s-a creat o busculadă, iar câteva zeci de persoane s-au împiedicat ţi au căzut într-un şanţ adânc.

Martorii susţin că au fost scoase câteva zeci de victime, care nu prezentau niciun semn de viaţă. De asemenea, circa 20 de persoane aparent decedate au fost urcate în remorca unor camioane.

„Ca urmare a haosului iscat, mai multe vieţi au fost pierdute şi persoanele rănite au fost transportate la spital. Cei responsabili vor fi aduşi în faţa justiţiei”, se arată într-un comunicat al executivului etiopian.

Însă, preşedintele formaţiunii de opoziţie Congresul Federalist Oromo, Merera Gudina, a declarat că cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Gudina a susţinut că executivul a încercat să folosească evenimentul religios pentru a demostra calmul din regiunea etnică Oromiya. „Dar localnicii au continuat să protesteze”, a susţinut acesta.

Executivul aruncă vina pe grupările de rebeli şi disidenţi pentru organizarea protestelor şi alte ciocniri violente cu forţele de ordine, în timp ce dezminte orice acuzaţie privind limitarea libertăţii de exprimare.

 

În ultimii doi ani, mai multe proteste sporadice au cuprins provincia etnică Oromiya. Aceste proteste au fost iniţial provocate de o dispută legată de pământuri, dar au devenit în scurt timp antiguvernamentale. De la finele anului trecut, mai mulţi protestatari au fost ucişi în ciocniri violente cu forţele de ordine.

Aceste evenimente atrag atenţia asupra tensiunilor existente în ţara est-africană, în ciuda faptului că actualul executiv a reuşit să genereze o creştere economică masivă, dar a atras condamnări vehemente din partea activiştilor şi grupărilor de opoziţie pentru limitarea libertăţilor politice.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri