Cele două Corei negociază reuniunea familiilor separate de război

Data publicării:
jp-Alzheimers-1-popup

 

Oficialii din cele două ţări s-au întâlnit miercuri dimineaţă în satul de frontieră Panmunjom - unde a fost semnat în 1953 armistiţiul care pune capăt ostilităţilor - pentru a fixa data a ceea ce ar fi prima reuniune a familiilor separate, din 2010 şi până în prezent.

"Vom face tot ce ne va sta în putinţă pentru a reveni cu veşti bune pentru familiile separate", a declarat presei şeful delegaţiei sud-coreene, Lee Duck-Hang, înainte de plecarea sa către Panmunjom.

Un acord ar fi un prim semn de calmare a tensiunilor între cei doi inamici, care încearcă de mai mulţi ani să găsească un numitor comun pentru a coopera şi a atenua tensiunile.

Dar precedentele tentative în acelaşi dosar au eşuat. În august, negocierile între Phenian şi Crucea Roşie sud-coreeană s-au încheiat fără vreun acord.

Sute de persoane, izolate de o parte şi de alta a frontierei timp de şase decenii, ar fi trebuit să se reunească în luna următoare.

Candidaţii selecţionaţi erau pregătiţi să meargă în staţiunea montană Kumgang, pe teritoriul nord-coreean, când Phenianul a anulat totul, sub pretextul "ostilităţii" manifestate de Seul.

O răzgândire de ultim minut nu este exclusă nici de această dată, Coreea de Nord fiind nemulţumită de exerciţiile militare programate între Statele Unite şi Coreea de Sud la sfârşitul lui februarie.

Din 2000, circa 17.000 de coreeni din sud sau din nord şi-au putut îmbrăţişa rudele de care nu mai ştiau nimic.

Războiul a despărţit numeroase familii, iar unii dintre coreeni au murit fără să îi mai vadă vreodată pe cei dragi.

Aproximativ 71.000 de persoane, dintre care jumătate au peste 80 de ani, aşteaptă în Coreea de Sud să îşi revadă rudele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri