Cele mai puternice armate din lume. România a pierdut cinci poziții în topul Global Firepower

Data publicării:
Militari americani in Afganistant - GuliverGettyImages

© FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Statele Unite ale Americii păstrează supremaţia armată la nivel mondial şi în acest an. Au investit în bugetul apărării peste 577 de miliarde de dolari. Banii merg în bună parte spre fronturile din Afganistan, dar şi înspre programele complexe de înzestrare. America numără 1,4 milioane de soldaţi activi, dublaţi de peste un milion de rezervişti care pot fi mobilizaţi în caz de urgenţă militară. În ceea ce priveşte puterea efectivă de luptă, Statele Unite deţin peste 8.300 de tancuri. Forţele aeriene au mai bine de 13.600 de aparate de zbor, iar flota militară numără 473 de nave, dintre care 10 portavioane.

Locul 2 în acest top este ocupat de Rusia. Kremlinul a investit enorm în modernizarea armatei în ultimii ani, peste 60 de miliarde de dolari. Armata rusă numără peste 760 de mii de soldaţi activi, iar în rezervă sunt alte 2,5 milioane. 15.500 de tancuri, aproape 28 de mii de vehicule blindate, peste 3 mii de aparate de luptă , un portavion şi cele 63 de submarine completează puterea armată a Rusiei.

Pe locul 3 în lume se află China. Această ţară a crescut bugetul militar în ultimii doi ani cu peste 12 la sută şi a ajuns la peste 632 de miliarde de dolari. Conduce detaşat şi la numărul de militari care pot fi angrenaţi în luptă, peste 2 milioane 280 de mii. Forţele armate chineze deţin 9.150 de tancuri şi 2.788 de aparate de zbor de luptă.

România apare şi ea pe harta militară a lumii, pe locul 56, în scădere faţă de anul trecut cu cinci poziţii. Bugetul apărării din ţara noastră este încă subdimensionat ameninţărilor din zonă, iar efectivele de luptă nu depăşesc 75 de mii de soldaţi activi.

Topul celor mai puternice armate din lume a fost întocmit de Global Firepower, una dintre cele mai prestigioase organizaţii de analiză militară din lume. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri