Cele mai revoltătoare decizii judecătoreşti luate de instanţe în cazuri de viol

Data publicării:
ciocanel

Achitarea unui bărbat kenyan care a violat o fată de 13 ani, pe motiv că aceasta ”părea doritoare să facă sex cu el” a adus în atenţia presei o serie de decizii luate în ultima perioadă de instanţe şi care au încălcat grav drepturile femeilor, scrie Reuters.

Achitarea bărbatului kenyan pentru că fata de 13 ani „părea doritoare” a fost numită, miercuri, drept cea mai gravă decizie luată de judecători împotriva drepturilor femeilor în ultimul an.

În topul deciziilor luate de instanţe împotriva femeilor mai este cea a unui judecător Italian care l-a achitat pe un violator pe motiv că victima sa nu a strigat suficient de tare atunci când a fost violată şi sentinţa unei instanţe filipineze care le-a interzis femeilor dreptul la contracepţie.

The Gender Justice Uncovered Awards se referă la deciziile judecătoreşti care afectează drepturile femeilor şi fetelor din întreaga lume.

Sentinţa judecătorului kenyan a fost considerată cea mai revoltătoare din cauză că acesta a declarat că dacă într-un process de viol ar fi luată în calcul doar vârsta victimelor, „fetele tinere s-ar angaja liber la sex şi apoi ar prefera să se prezinte la poliţie ori de câte ori nu sunt de acord cu prietenii lor”.

Conform deciziei judecătrului kenyan, vârsta este imaterială dacă o fată acţionează dincolo de vârsta ei: „În cazul în care copilul se comportă ca un adult şi se strecoară de bună voie în casele bărbaţilor pentru a face sex, instanţa ar trebui să trateze un astfel de copil ca un adult care ştie ce face”.

The Gender Justice Uncovered Awards  2017 a luat în calcul sentinţe date pe toate aspectele legate de egalităţile de gen, inclusiv cele legate de drepturile sexuale şi reproductive, violenţa şi discriminarea.

În ceea ce priveşte deciziile pozitive, câştigătorul a fost un tribunal spaniol care a hotărât că legea ar trebui să trateze diferit bărbaţii şi femeile - invocând violenţa domestică, pensiile şi cazurile de divorţ.

Multe dintre hotărârile care au fost nominalizate de membrii publicului au vizat cazuri de asalt sexual.

În luna martie, un sondaj privind legile din 73 de ţări a constatat că în ţări precum Bahrain, Irak, Filipine, Tadjikistan şi Tunisia violatorii scapă de pedepse dacă s-au căsătorit cu victimele.

Datele Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că la nivel mondial o treime dintre femei au fost agresate sexual sau fizic şi că una din 10 fete a fost violate sau agresate sexual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri