Cercetătorii din SUA vor să creeze o tulpină de coronavirus care poate fi injectată în oameni pentru a testa eficiența vaccinurilor

Data publicării:
ilustrație vaccin coronavirua
Vaccinul împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii americani vor crea o tulpină de coronavirus care ar putea fi utilizată în posibile teste cu voluntari privind eficiența unui viitor vaccin anti-COVID, dacă această metodă se va dovedi necesară, a anunțat Anthony Fauci, epidemiologul şef de la Casa Albă, potrivit Washington Post.

Savanții au inițiat deja un proiect care să creeze o tulpină specială de SARS-CoV-2 care să poată fi injectată în subiecți umani, la nevoie. O decizie ar urma să fie luată până la finalul anului. În cazul în care asemenea teste vor avea loc, voluntarii vor fi injectați cu vaccinul apoi cu virusul, pentru a vedea dacă serul este eficient.

Fauci a declarat că acest plan ar putea fi folosit ca ultimă soluție, iar crearea unei tulpini care să îndeplinească standardele de reglementare exacte va dura luni de zile. Această metodă este rapidă, dar și periculoasă, deoarece oamenii de știință știu încă foarte puține lucruri despre COVID-19 și tratarea acestei boli.

„În general, astfel de teste se fac dacă nu ai suficiente infecții în comunitate, la un moment dat, pentru a vedea eficiența vaccinului”, a spus Fauci. „Din păcate pentru noi, nu avem această problemă, avem o mulțime de infecții”.

De obicei, cercetătorii testează vaccinurile folosind medicamentul experimental sau injectând subiecții cu un placebo și așteaptă să vadă dacă cei care au primit vaccinul real dezvoltă mai puține cazuri sau boli mai puțin grave după ce au fost expuși la virus, în mod natural. Pentru a spune dacă un vaccin anti-COVID este eficient în proporție de 60%, Fauci a estimat că 150 până la 160 de persoane din 30.000 de participanți, la fiecare studiu, trebuie să se îmbolnăvească.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri