Cernobîl. 29 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear

Data publicării:
Semn materiale radioactive Cernobil Ucraina -AFP Mediafax Foto-GENYA SAVILOV

Clopotele au bătut minute în şir lângă Cernobîl, locul unde, acum 29 de ani, avea loc o explozie care aducea sfârşitul pentru mii de oameni. Primii: 30 de angajaţi ai centralei nucleare.

Alături de mai mulţi oficiali de la Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a depus o coroană de flori la monumentul dedicat victimelor accidentului. La final, el a avut un mesaj pentru aşa-numiţii „lichidatori”, cei care au participat în 1986 la izolarea zonei contaminate.

Peste 200.000 de oameni şi-au sacrificat viaţa pentru a proteja omenirea. Iar astăzi, noi, ucrainenii, continuăm să purtăm pe umeri greutatea dezastrului de la Cernobîl”, a spus președintele ucrainean.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare sărea în aer în urma unor banale teste, care au mers însă prost. Sistemul s-a supraîncălzit şi a dus la topirea miezului reactorului. Radiaţiile emanate au fost purtate de vânt în toată Europa. Mii de oameni au murit în lunile următoare. Momentul de acum 29 de ani a fost amintit şi de patriarhul Ucrainei, care l-a comparat cu situaţia de acum din estul ţării.

Ne amintim de faptele eroice ale eroilor de la Cernobîl într-un moment în care apărătorii patriei-mamă fac ceva similar şi îşi sacrifică viaţa”, a spus Filaret, patriarhul Bisericii Ortodoxe ucrainene.

Pentru a împiedica scurgerile radioactive ale reactorului, oficialii ucraineni au demarat un plan de construire a unui nou sarcofag uriaş, care să-l acopere pe cel construit acum aproape 3 decenii. Noua construcţie va avea o greutate de 29 de mii de tone, peste 100 de metri înălţime şi va fi echipat cu sisteme moderne împotriva radiaţiilor. Costurile construirii sale sunt impresionante - peste două miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri