Cetățenii chinezi, evaluați în baza unui scor, la fel ca restaurantele sau șoferii de taxi. Ce fel de restricții vor primi cei cu rating prost

Data publicării:
Japan Financial Markets
@Agerpres

Începând cu luna mai, cetățenii chinezi care au un credit social prost ar putea fi în pericol să-și piardă dreptul de a mai circula cu trenul sau avionul timp de un an, potrivit unor declarații recente ale Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă.

Japan Financial Markets
@Agerpres

Guvernul chinez evaluează ratingul social al cetățenilor în baza unor coordonate precum greșeli de ordin financiar sau situații de încălcare a legii. În considerare sunt luate însă și ce spun sau ce fac chinezii în viața de zi cu zi. Cei cu ratinguri proaste suferă penalități și restricții. Acest sistem de evaluare va funcționa pe deplin în 2020, însă versiuni ale acestuia au fost deja implementate.

Înainte să folosească ratinguri, China restricționa dreptul de a călători cetățenilor cu datorii foarte mari. Acum însă chinezii vor fi sancționați cu pierderea dreptului la călătorii dacă au răspândit informații false despre terorism”, au cauzat „probleme” atunci când au zburat cu avionul, au folosit bilete expirate sau au fost prinși în timp ce fumau în trenuri.

Însă sistemul este opac. Cetățenii riscă astfel de restricții și pentru încălcări minore ale legii, precum o bicicletă lăsată pe o alee pentru pietoni sau pentru că nu au fost suficient de „sinceri” când și-au cerut scuze. În plus, de multe ori nici măcar nu știu când și dacă au ajuns pe „lista neagră” sau ce fel de pedeapsă riscă.

„Guvernul chinez speră să creeze o realitate în care nimicurile birocratice să limiteze considerabil drepturile omului”, a spus Maya Wang, cercetător al ONG-ului Human Right Watch.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri