Cheltuieli pentru Deveselu. Iohannis: „Nu trebuie să intre nimeni în panică”

Data actualizării: Data publicării:
2017-10-09 GC- Stoltenberg si Iohannis - declaratii-0704

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Klaus Iohannis dau asigurări că sistemul antirachetă de la Deveselu se dezvoltă conform planului și are finanțarea necesară. Declarațiile vin după ce în presă au apărut informații că Senatul SUA a eliminat din proiectul de buget un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă.

Sistemul pentru apărate balistică al NATO se dezvoltă așa cum a fost planificat. În SUA se discută despre capacități adiționale, pe lângă cele care au fost deja decise și care se implementează în prezent. Am inaugurat capacitatea de la Deveselu, care este extrem de importantă pentru întreaga Alianță, pentru a continua să ne consolidăm apărarea balistică și vom construi o facilitate similară în Polonia, care va deveni funcțională în 2019”, a spus Jens Stoltenberg.

Acum lucrăm la a doua facilitate, adică ne ținem de plan, iar NATO rămâne angajată în acest domeniu, inlusiv în România”, a adăugat el.

Președintele României a spus că această informație „a fost prost înțeleasă”.

Faptul că lumea este preocupată este excelent și vreau să clarific ceva: programul de la Deveselu merge înainte așa cum a fost planificat. Esența programului este planificată, este finanțată și merge înainte. Au fost membri din diferite forțe armate care au vrut să se discute dacă este nevoie de o apărare suplimentară a facilității, deci nu nucleul acesteia. Or, această chestiune trebuie mai bine studiată, pentru că astfel de sisteme, care nu fac parte din nucleul unității de apărare, pot, dacă nu sunt bine pregătite și comunicate, pot ridica noi temeri”, a spus președintele.

Așa ceva nu se poate studia în câteva luni. Și ceea ce nu se dorește – și despre asta a fost decizia luată recent în SUA – este să se facă la mare viteză ceva, înainte să se studieze”, a adăugat el.

Concluzia e: programul de la Deveselu funcționează și se dezvoltă conform planului. Nu trebuie să intre nimeni în panică. Situața la Deveselu este excelentă”, a conchis Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri