China acuză Australia de „mentalitate de Război Rece şi discriminare ideologică”. Dialogul economic dintre cele două țări, suspendat

Data publicării:
conteinere cu stemele chinei si australiei
Relațiile economice dintre China și Australia au intrat în blocaj. Foto: Profimedia

China a suspendat dialogul economic strategic cu Australia pe termen nedefinit, Beijingul acuzând Canberra de „mentalitate de Război Rece”, transmite joi dpa, potrivit Agerpres. Decizia intervine la scurt timp după ce guvernul australian a anulat două acorduri cu China în cadrul Iniţiativei „Belt and Road” (Noul Drum al Mătăsii).

Comisia naţională pentru dezvoltare şi reformă a Chinei (NDRC) a transmis joi, printr-un scurt comunicat, că va suspenda toate activităţile din cadrul Dialogului economic strategic China-Australia, creat în 2014.

Comisia precizează că decizia a fost luată pe baza „atitudinii actuale” a guvernului australian.

„În ultima vreme, unii oficiali guvernamentali australieni au lansat o serie de măsuri pentru a perturba schimburile normale şi cooperarea între China şi Australia, dintr-o mentalitate de Război Rece şi discriminare ideologică”, se spune în comunicat.

Citește și: Un ministru australian avertizează: Bat din nou tobele războiului

În replică, ministrul australian al comerţului, Dan Tehan, citat de AFP, a considerat „dezamăgitoare” decizia Chinei și a menționat că guvernul său rămâne dispus la dialog, în pofida tensiunilor.

Potrivit ministrului, Dialogul economic strategic China-Australia era un „forum important”, care permitea celor două state să lucreze pe diverse subiecte, încă nicio discuţie nu a mai avut loc în acest cadru începând din 2017.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei.

Cele două state sunt implicate într-o dispută comercială care a escaladat anul trecut, când China a lovit prin tarife şi întârzieri vamale exporturile australiene de vin, carne de vită, orz şi cărbune.

Cu toate acestea, nu este clar dacă recenta decizie a Beijingului va avea un impact concret.

Beijingul refuza deja participarea la reuniuni la nivel înalt, potrivit agenţiei australiene AAP.

Ultima dată când cele două părţi s-au întâlnit în cadrul dialogului economic a fost în septembrie 2017.

Analistul Jeffrey Wilson, de la USAsia Centre din Perth, a apreciat la televiziunea australiană ABC, că suspendarea dialogului va avea 'zero efecte concrete', dat fiind că Beijingul a aplicat deja sancţiuni ample asupra exporturilor australiene în ultimul an.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri