China: Angajații unei „echipe de prevenție Covid” au ucis cu levierul un câine Corgi a cărui stăpână era plasată în carantină

Data actualizării: Data publicării:
Crufts, Day One, NEC, Birmingham, UK - 08 Mar 2018
Câine din rasa Corgi. Imagine de arhivă, 2018. Foto: Profimedia Images

Angajații unei „echipe de prevenție Covid” din China au ucis în bătaie un câine din rasa Corgi în timp ce stăpâna sa era plasată în  carantină forțată într-un hotel. Echipa sanitară a fost filmată în timp ce a intrat în apartamentul persoanei aflate în carantină, unde au ucis câinele cu un levier. Conform legislației chineze, persoanele plasate în carantină au obligația de a lăsa locuințele deschise pentru a putea fi verificate de autorități. Cazul a provocat un uriaș scandal în China și arată puterea scăpată de sub control pe care guvernul o exercită asupra cetățenilor, în numele prevenției Covid, informează CNN.

Imaginile, surprinse de camera de supraveghere a proprietarei apartamentului (care în acel moment se afla în carantină impusă de autorități, într-un hotel din apropiere) arată cum echipa sanitară, compusă din două persoane îmbrăcate în combinezoane albe de protecție, intră în casă. O persoană ține în mână un levier, iar cealaltă o pungă de plastic de culoare galbenă.

„Șeful a zis că trebuie să rezolvăm treaba asta acum și aici?” întreabă unul din angajații echipei sanitare. „Da”, îi răspunde celălalt.

Câinele este văzut cum sare speriat din pat și se ascunde sub o masă din sufragerie. Câinele este lovit în cap cu levierul și fuge apoi, schelălăind, în altă încăpere, unde este ucis în bătaie, moment care nu e surprins de camera de supraveghere.

Scenele șocante, filmate într-un apartament din orașul Shengrao, din regiunea Jiangxi, aflată în sud-estul Chinei, au fost publicate pe rețelele online chiar de către stăpâna câinelui ucis de autorități.

Clipul video a provocat indignare în întreaga țară și reprezintă doar un ultim exemplu dintr-un șir de măsuri extreme pe care autoritățile chineze le-au luat în numele politicii „zero cazuri de Covid” în această țară.

Zona rezidențială din orașul Shengrao (unde a fost filmate scenele cu uciderea câinelui) se află sub carantină totală (lockdown), după apariția unor cazuri noi de Covid-19. În întreaga provincie Jiangxi au fost înregistrate peste 1.300 de noi cazuri de îmbolnăvire cu tulpina Delta a coronavirusului

Rezidenții din acest oraș au fost plasați de către autorități în carantină obligatorie, într-un hotel, unde li s-a interzis să-și aducă animalele de companie. Conform The Guardian, persoanelor plasate în carantină li s-a cerut să lase apartamentele deschise pentru „dezinfecție”.

Proprietara câinelui Corgi a spus că autoritățile sanitare au asigurat-o permanent că, în timpul operațiunilor de dezinfecție, câinele va fi în siguranță.

Autoritățile locale au recunoscut, într-un comunicat difuzat sâmbătă, că animalul a fost ucis în urma unei „proces complet de dezinfectare” a zonei. Muncitorii implicați în uciderea câinelui au fost „criticați” pentru modul în care au acționat și au fost destituiți.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri