China, în război comercial cu SUA, începe să resimtă efectele

Data publicării:
sua china relatii externe_shutterstock_114785761
Foto: Shutterstock

China traversează un moment rar: a înregistrat în luna martie un deficit comercial de aproape 5 miliarde de dolari.

sua china relatii externe_shutterstock_114785761
Foto: Shutterstock

Exporturile celei de-a doua economii a lumii s-au prăbuşit cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017, fiind de asemenea prima lună cu intrare pe deficit din februarie anul trecut.

În martie, importurile au crescut cu peste 14 procente, mai mult decât estimările. Per total, pe primele 3 luni ale anului, exporturile au crescut cu 14,1%, iar importurile cu aproape 19 procente. Excedentul pe primul trimestru - deşi se apropie de 52 de miliarde de dolari -a înregistrat o scădere de 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Intrarea pe deficit a Chinei a fost cauzată de disputele privind un război comercial cu Statele Unite, un conflict care ar putea afecta economia statului comunist. Ipoteza unui război comercial între cele două economii s-a agravat în ultimele săptămâni. Casa Albă a anunţat tarife vamale suplimentare pentru importuri chineze, iar Beijingul a reacţionat cu măsuri similare. În privinţa schimburilor comerciale dintre cele două ţări, China a înregistrat în primul trimestru al anului un excedent comercial în creştere cu peste 19 procente - până la 58 de miliarde de dolari.

(sursa: Business Club Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri