China, raid militar fără precedent în zona aeriană a Taiwanului. Beijing acuză Taipei de "conspirație" pentru obținerea independenței

Data publicării:
avion de vanatoare chinez in aer
Avioanele chineze au efectuat o incursiune aeriană fără precedent în zona aeriană a Taiwanului. Foto: Profimedia

28 de avioane militare chineze, inclusiv bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat marţi în Zona de identificare a apărarii aeriene din Taiwan, într-o incursiune fără precedent. Raidul a avut loc în aceeaşi zi în care marina americană a anunţat că un grup aeronaval condus de portavionul USS Ronald Reagan a intrat în Marea Chinei de Sud, în cadrul unei misiuni de rutină. China acuză Taiwanul că ar fi provocat tensiuni și conspiră cu țări străine pentru a obține independența.

Douăzeci şi opt de avioane ale forţelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare şi bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat marţi în Zona de identificare a apărarii aeriene din Taiwan (ADIZ), cel mai mare număr de avioane într-o zi de când au început să fie făcute publice astfel de date din septembrie trecut, a declarat executivul insulei, citat de EFE, scrie Agerpres.

Incidentul intervine după ce liderii G7 au publicat duminică o declaraţie comună în care reproşează Chinei o serie de probleme şi subliniază importanţa păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, comentarii pe care Beijingul le-a denunţat ca fiind drept "calomnii".

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă activitatea militară are vreo legătură cu declaraţia G7, Ma Xiaoguang, purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri taiwaneze, a răspuns că guvernul Taiwanului este cel care a provocat tensiunile. Beijingul consideră că guvernul insulei lucrează cu ţări străine pentru a obţine independenţa formală, notează Reuters.

"Nu vom tolera niciodată încercările de a obţine independenţa sau o intervenţie gratuită în problema Taiwanului de către forţe străine, deci trebuie să reacţionăm cu fermitate la astfel de acte de conspiraţie", a insistat purtătorul de cuvânt citat.

Raid aerian de proporții

Taiwanul, guvernat democratic, a denunţat în ultimele luni numeroase misiuni ale forţelor aeriene chineze în partea de sud-vest a zonei sale de apărare antiaeriană lângă insulele Pratas, controlate de Taiwan.

De această dată avioanele chineze s-au aflat nu doar într-o zona apropiată de insulele Pratas, dar bombardiere şi mai multe avioane de vânătoare au survolat sudul Taiwanului, aproape de extremitatea sudica a insulei principale.

În raidul aerian de marţi au fost implicate un avion antisubmarin Y-8, un avion de recunoaştere Y-8, patru bombardiere de tipul H-6, două avioane radar KJ-500, şase avioane de vânătoare J-11 şi 14 avioane de vânătoare J-16, conform unui comunicat al ministerului taiwanez, citat de EFE.

Forţele aeriene ale Taiwanului au emis avertismente radio şi şi-au mobilizat unităţile până când avioanele chineze au părăsit zona, menţionează textul.

Acțiune de descurajare

Raidul aerian chinez a avut loc în aceeaşi zi în care marina americană a anunţat că un grup aeronaval condus de portavionul USS Ronald Reagan a intrat în Marea Chinei de Sud în cadrul unei misiuni de rutină.

"Grupul Ronald Reagan nu a interacţionat cu niciun avion militar chinez", a declarat într-un e-mail un purtător de cuvânt al grupului, Joe Keiley, întrebat dacă vreun avion militar chinez s-a apropiat de navele americane.

Un înalt funcţionar taiwanez, familiarizat cu planificarea securităţii în Taiwan, a declarat pentru Reuters că nu exclude ca raidul de marţi să fi fost un mesaj trimis de Beijing SUA, în timp ce grupul aeronaval traversa canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine şi duce în Marea Chinei de Sud.

"Este o acţiune de intimidare strategică a armatei americane. Au dorit ca SUA să le remarce capacităţile şi să le descurajeze", a afirmat acesta, adăugând că Taipeiul ar trebui să acorde atenţie faptului că armata chineză a început să efectueze exerciţii la sud-est de zona ADIZ a Taiwanului.

Transport de ajutoare SUA cu un avion militar

La începutul lunii iunie, un grup de senatori americani au mers în Taiwan cu un avion militar capabil să transporte trupe și armament greu, pentru a anunța donarea a 750.000 de doze de vaccin anti COVID. Un analist de politică externă chinez, apropiat guvernului de la Beijing, a calificat gestul drept "cea mai serioasă provocare" a Statelor Unite.

De asemenea, un ziar naționalist chinez, Global Times, a avut o reacție privind taerizarea unui avion militar american în Taiwan. "Vor să facă din aterizarea pe insulă a unui C-17 un fapt care trebuie acceptat de continent (China continentală - n.r.), pavând drumul pentru continuarea înțelegerilor secrete dintre SUA și Taiwan", a scris tabloidul duminică.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri